有冇巴絲長期受胃氣脹肚脹之苦?(8)

582 回覆
30 Like 0 Dislike
戒下凍野先

以後都少啲

我前年病發之後都戒左好多甜同凍,呢半年可能以為自己好番好多結果食得太雜依家病得仲重

所以趁你依家未鑄成大錯仲可以食少少藥就冇事,你就要引以為戒,唔係就隨時好似我咁病左兩個月都未好,應該都瘦左6kg了,呢排食番飯我估應該冇再瘦落去
醫生有冇話你咩事 連續兩個月都唔舒服好恐怖喎 我呢啲都係最長脹一星期到 但都成日亂諗嘢 如果兩個月都咁我諗我一早就直接去私家醫院驗屍咁驗
西醫已經寫左轉介信我去專科,但我未去

兩年前我睇中醫睇翻好,所以二月開始我都有睇中醫

都係話我消化系統弱,所以造成胃脹胃氣胃酸倒流呢啲情況,咁我覺得食左中藥有啲好轉既,聽日又去覆診了

依家其實胃酸既問題都幾困擾,所以每日都會食壓抑胃酸既西藥,然後隔兩個中就試下飲中藥咁
我依家都個半月了
下個月仲要去旅行
咁你更加要戒口啦,個半月唔多架
唯一好既係冇瘦過
同埋食量都算正常
巴打你會唔會平時壓力大?
冇的
其實睇專科除非你要照 唔係照計都係比番咁上下個啲藥你 消化系統弱係咪應該食supplement好過你出事先食藥 我就係衰過一次後 呢一年斷斷續續個消化系統都會間唔中冧檔
發覺食藥好似斷唔到尾
我試過戒幾個月 個排真係冇事 於是以為好番曬 好似之前咁隨便食番 冇幾耐就又出事
我諗我好翻之後都真係要食啲補藥先得,我上年年中係日本翻嚟之後個胃好翻好多,結果呢半年亂嚟就變到依家咁,一個急性腸胃炎引爆哂所有野
例如有啲野踩界既,你就試一次睇下個胃點,有唔舒服就盡量少食,冇乜唔舒服都唔好食咁密

例如我食焗飯會有啲唔舒服,咪一星期最多一次,唔好食咁多
認真要戒口 我知自己有d咩食咗一定會胃痛胃酸
我就真係一次都唔再食
其實真,幾好食都假,令自己之後要受苦受罪真係不了

我以前好鐘意飲汽水,出事之後可能幾個月先飲半杯,飲完擔驚受怕果下真係諗到都唔想飲
每次見到個樣野幾想食都好
就提自己回憶下胃痛到爬去搵藥嘅情境
補藥真係唔知食咩個下死 見人話食益生菌但市面上咁多款真係唔知邊款有保證 基本上戒口只係將個發作率減到最低 個胃弱有時真係食得好清但一餐半餐食多少少就又出事 一出事就好似你講咁啲野又重新爆過出黎
我冇乜胃痛,但我作嘔、胃脹、胃酸倒流呢啲已經夠哂恐怖,一諗起真係怕左,一定係個胃行先以後
真,上網有隻胃輕鬆好似真係好好,不過真係唔知

以前我腸都唔係幾好,一日屙三四次咁,去買左隻補藥食左一個月好好多,不過講真,到頭來最重要都係自己飲食習慣,少甜少凍之後腸胃自然好左好多
我會胃痛 胃脹 胃酸 肚痾 但無作嘔
每次食野都好大壓力
好怕食完唔舒服
益生菌唔可以亂食
我前排食咗一星期
結果肚痾足咁多日
我依家個胃好少會同我講肚餓,但就會feel到個胃既頂部開始有凍既液體,然後就會開始流入食道,即係胃酸過多+倒流,應該係個胃冇乜野消化

呢個時候就要食啲野等啲胃酸有野做下,如果唔係一路倒流就會愈黎愈想嘔

我依家食嘢都係,已經冇乜食慾,仲驚食完唔舒服/丁胃脹/胃氣,好癲
咁我又唔會咁 我一定係食完野先會倒流,喉嚨好鬼痛
你有無定時定候食野啊?就算無胃口,都最好規律d飲食
我都規律架,我食完野當然都有倒流啦之前,不過依排好似真係好啲

之前喉嚨成日有野卡下卡下咁,依家少左好多,之前幾乎全日大部分時間都有

依兩個月算係人生病得最辛苦,之前廿幾度仲要著勁多衫+開暖爐,虛到痴線
你睇中醫理論上其實係幫你補緊個胃 如果你都仲係咁證明食緊個啲藥冇咩效 要諗下睇第二個 之前有效可能仲未咁大鑊幫你係咁意補下就冇事
戒口個到真係唔知戒幾耐 呢一年我只係試到食雪糕同飲咖啡之後幾日係100%會出事 其他野就唔知 通常係個胃口一正常番 食番以前一樣份量既野 耐左個胃就頂唔順又出事 一出事就又重新黎過
我中藥好似有好啲既起碼有啲屁放下,有啲胃口

雪糕同咖啡你都係唔好食住喇,遲下試吓減一半份量睇下點

你個胃唔好,應該都係要唔好一下食太多,可能你每餐太多個胃都承受唔到
喉嚨有野卡住咁我一開始都有 開頭嚇撚死以為胃癌 啲病徵勁似 後尾冇事變到間唔中係咁先冇咁驚 打後發覺其實好可能係自己心理作用 成日覺得頂住頂住影響到喉嚨既肌肉 放鬆完全唔理一排就斷咗尾正常番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞