Zen 4 mini PC集中討論區 (3)

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
我已經砌左8700G, 放棄左mini pc
希望有大廠肯出mini pc, 如果都係得大陸廠出我就算鳩數, 換新CPU 算
睇啱MINISFORUM UM890 PRO
但係仲係zen 4,係咪應該等多陣zen 5?
問題係唔知幾時出,而家冇電腦用🫠
新手一問:有冇邊隻minipc可加2.5或3.5HDD做D drive資料碟?(你懂的)
USB 吧
要等多年幾
其實mini pc會唔會好快打柴
買minisforum
Mini pc用ouclink 連顯示卡
連完之後洗唔洗裝埋張卡既driver?
梗係要.
掙扎緊: 買hx100g (32gb+1tb) 定um790xtx ,前者7199後者5199

要用da vinci resolve剪片,um790xtx平左嗰d錢可以留嚟之後用oculink添置獨顯,好似有多d彈性
依D機仔一過保就好易壞, 平平地粗用算.
如果打算長用, 都係玩番itx好D
掙扎緊買部780xtx定砌部7600 itx
砌itx好似用多好多電又大部好多
買機又好似抽獎 易中伏
係咪一係買部再cheap啲既 <3000既minipc
大係砌itx仲好? 如果想用黎做homelab/server仔
依D機仔一過保就好易壞, 平平地粗用算.
如果打算長用, 都係玩番itx好D
掙扎緊買部780xtx定砌部7600 itx
砌itx好似用多好多電又大部好多
買minipc*又好似抽獎 易中伏
係咪一係買部再cheap啲既 <3000既minipc
一*係砌itx仲好? 如果想用黎做homelab/server仔
砌85/86/8700G應該都慳電
比唔比得上20系 780m好似 1600左右。
暫時用um780 pro一年 咩事都冇 8成打機 2成睇片
玩到咩game?apex valorant呢啲玩唔玩到
我都係
冇病冇痛
輕機都冇試過 非常穩定
玩到,Apex 2K 90fps左右
前幾日啲新聞好混亂
但你預佢接近20系效能
想問有冇巴打知道minisforum係淘寶入面邊間先係官方
1650 laptop者,即係desktop 既1050ti 左右,弱desktop 1650 5~10%
少幾隻字 左轉右轉 唔覺意又吹大左
你插lan 線會唔會唔穩定?
我部um780 插lan 會間中斷線, 行wifi 無事

btw, 壞過一次風扇, cs 極速send 左隻新風扇俾我換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞