Zen 4 mini PC集中討論區 (3)

549 回覆
6 Like 4 Dislike
大家小心呢間公司

大陸 Mini PC 被發現預載木馬,涉及 AceMagic、Kamrui、NiPoGi、CTONE等多個品牌
https://lih.kg/3623155
深圳市山民恆科技有限公司,又稱「Minipc Union」,旗下擁有 AceMagic 、AceMagician、Kamrui、NiPoGi、CTONE 等多個 Mini PC 品牌。
YouTube 頻道 The Net Guy Review 在評測 AceMagic AD08 Mini PC 時,在 NVMe 驅動器的恢復分區中檢測到 2 個可疑的執行檔 EDDEV 和 EDIDEV,檢測後發現是 Backdoor Win32/Bladabindi 及 Backdoor Win32/Redline 間諜木馬程式。
The Net Guy Review 指出 ,這兩款間諜木馬程式會從瀏覽器及加密貨幣錢包中竊取儲存的密碼,同時會記錄受害者的鍵鍵輸入資料,並從受輸入資料中提取重要個資從事非法活動,由於間䜓木馬被放在 Windows 的恢復分區中,因此用家就算重置系統,間諜木馬亦不會被移除。
Beelink、Minisforum 呢啲大廠有無俾人測試過有毒 ?
有無巴打知道

屌丫,諗住幫襯誠哥買um780 xtx, 點知用唔到新年個滿4000減200 code,但個code 用落去um790 pro又用到喎

算,唔急住用,唔買住
理論上就無的
不過Win老唔老正就未知...
想問下如果淘 minisforum, 會跟簡體windows?
屋企部盒仔機比屋企人上下網近排壞左
想買返部細機方便 d
Minisforum 就香港代理/官網好過淘
接近同價
有無ser7用家分享下,好似幾抵玩
GMKtec K8 (8845HS)開箱初評

https://www.youtube.com/watch?v=ehBFN_Dc9Eg
用左部UM790pro 大約3個月,最近一個月成日hang機出藍畫面,基本上每日都hang一次,大家有冇呢個情況?
各位 Ching
差唔多價位應該點㨂
Minisforum Em780
Um780 XTX
HX100G
Um790pro
GmK Tec K8
之前原本決定買呢部,之後見到有用家反映有reboot同WiFi 訊號問題,所以最後hold 住先無買
明智
其實唔關事,大陸老正值得幾錢。
最主要係睇做 preload image 嗰部機有無人搞過,
有時 d technician 中左毒唔知,
封裝個 image 時連埋 d 毒落左去…
當然亦都唔排除個 technician 特登裝落去。
藍畫面就只試過一次,係執執下相時出問題。

反而其他好多細微野調整得唔好,
例如開新 page / 開 system 會開 popup 但無畫面,
close 左佢再黎過又無事。

開 eventviewer 話我好多 crash record,
可能係 page file 我 set 得太細所以 internal crash。
但試過調到成 1GB page file on SSD,
5GB page file on RAM Drive 都無乜改善,
所以我懷疑除左 page file 外,可能 d driver 都有 d 問題。
而家官網好似跟細牛。成組野又細左。
HX100G
呢家唔好捺790pro 了
似多bug😂

Gmktec粒u係最新 但又無獨立cpu 之前啲人又話gmktec係咪口碑一搬🤦🏻‍♂️
100G 不過好似貴2000喎
我用緊, 不過一chur vm 就唔係好穩, 但係一般gaming 係ok
用緊gmk?

Amd 7940 同 8845比邊款勁啲?
790 pro
道理上一樣
新機設計應該好d 掛
HX100G都開箱拍片講 廣告
https://youtu.be/YA_e6qZk7aU
冇7X24 左半年咩都冇發生過
主要睇片同掛GAME
筆流全部都係講告eta prime
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞