Zen 4 mini PC集中討論區 (3)

549 回覆
6 Like 4 Dislike
asus pn42(N100)
um790pro: 2k 中低畫質 長行90fps 70-80度
4070s 2k 夠做啦,唔係大食3a game 開埋4k 都得. 仲有dlss 同fsr 3, 夠玩有突
嘻送左來,真係6650m. 7左Tim
其實都係買嚟同囡囡玩帕魯
想問下喺漢科買 需唔需要洗機
佢啲客服曾經回答過留言高無呢方面問題 睇你信唔信得過代理
想買部PC 24/7 行Docker containers
有無人用過minisforum NPB6/用minisforum 開24/7?
見amazon 有人話日日死機Reboots on a daily basis
https://www.amazon.com/MINISFORUM-Intel-i7-13620H-Threads-Type-C/product-reviews/B0BYZC4SMW
用緊部M9S玩PVE
試下洗個Linux 落去睇下會唔會穩定啲
同問
跪求巴打介紹。
想買部可以長開掛機嘅機仔,會多開2d online game,唔需要去到2k/4k,顯示方面應該唔會太大咬,可能散熱重要啲。
因為唔了解呢方面行情,所以唔知價錢應該係點。
最理想嘅5k內
Um780xtx
我都睇中呢部
想問下剪片係咪都冇問題?
最近重裝左UM790 Pro個Win11,跟足官網下載佢個ISO落手指度裝,過程好順利。

唯獨係個11 Home變左Pro搞到要Activate,用家分享下經驗?
home變pro比錢買key
正版定逃寶睇你需要
明明正版變左老翻,又用唔著 Pro 既功能
咁咪裝返home囉
仲用到。因為個 ISO 係官網下載,專係俾 UM790一次過裝 Windows 連埋 drives ,所以好奇點解佢會用 11 Pro 做 base 。不過睇左啲文章話之前跟機係送 Pro ,可能官網無更新番個 ISO 。

而家決定自己 dl 番個 Win 11 Home
求問下各位大佬
用開枱機,想試下miniPC
睇左之前討論,多數都建議買minisforum
如果想打到人龍8,會建議買邊部
SSD可唔可以用返枱機果款,本身有兩條
係咪買淨機可以自己砌入去??

新手唔識🤷‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞