Zen 4 mini PC集中討論區 (3)

549 回覆
6 Like 4 Dislike
無人開我開

踏入下半年,陸續有廠公佈Zen 4 mini PC嘅消息
牙石PN54、大陸嘅minisforum、零刻都準備發佈新機,關注開嘅朋友一齊討論下
用緊morefine m600 6800h + 64GB ram 部機 set 好之後好stable , zen 4 想再試morefine
終於睇到其他brand用家

係驚佢用7940HS款嘅M600同其他brand一樣出現冇預警reboot
我嗰部morefine本來都有,刷咗bios 改咗pcie settings, 用windows 11
暫時開24小時以上都冇事,
不過我之前mac 未改m1 ,我都玩咗3部hackintosh , bios 都有改開
bios係佢update?
上大陸forum download
有digital signature 係原廠出
個post 話佢係問客服攞
細廠 呢啲野好野雞式咁
係都係因為平先買,2099 買準系統,再carousel 二手ram , ssd, 見佢冇乜事先再amazon 買大ram ssd
總算穩定 質素都算係咁
淘得都係揀啲二線聽過吓個牌子啲機
我都打算入部beelink GTR7 7940/ SER 7840HS玩下
https://github.com/amd/RyzenAI-SW/issues/18
7840:
m600 唔support AI
beelink support
thx
AYANEO AM02 開箱初評 賣點係個touch screen
https://youtu.be/w-gHHl36bJ8?si=4OLeoKuiI6lzOss6
Touch screen 吸引力不大
個價同un780 xtx差唔多
多咗個touch screen但價係高咗
仲係用780M好似差少少
今年AMD批APU係無升級核顯 只係粒U+AI
神舟係強國大廠嚟
叫山寨就差唔多,大廠幾時到佢
以前專做垃圾notebook嘛
佢d野呢幾年冇人會買
佢notebook唔算垃圾啦
以前都叫二線廠又平又會堆下料
依家連電都比唔夠
真係三線都不如
下半年有新
應該貪方便唔買barebone ssd 用自己 重裝window 應該冇事啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞