Zen 4 mini PC集中討論區 (3)

549 回覆
6 Like 4 Dislike
同埋想問下7735同7840其實爭得多唔多
見7735 連 ssd ram $3000 內幾心動
差一代7840已經唔係勁
個規格同以行貨嚟講 係$4000內都無乜對手可以揀
轉玩8700G + itx 一個星期, 終於唔駛得閒黑下畫面既問題
部790pro可能做server 仔試下野, 或者壓下片算
差好遠
7735實際上係6800H
同7840比差完整一代 差1千幾百建議上埋7840
8700G 個價錢抵玩咩? 你用邊塊ITX 板?
可唔可以分享吓成條list?
唔算好抵, 但我求穩定 細部 同 amd
8700G
Klevv ddr5 6400 24x2
Aorus ultra b650i
imwind chopin max
散熱換埋 貓頭鷹 L9a
Aorus ultra b650i
呢塊板而家訂貨要等幾耐 ?
有無人有留意AYANEO部AM02?
想買返黎自己裝RAM同SSD
想問MINI PC裝既RAM同SSD同普通主機有無分別?
第一次搞呢啲
呢d都唔識 就唔好搞 陣間買錯仲貴過砌機
我係台灣買現貨
....不講武德
呢部有行貨啵
https://shop.hornington.com/products/ayaneo-retro-mini-pc-am02

一般minipc用嘅ram都係notebook laptop "SO-DIMM"
ssd 多數用2280亦有2230
收到 算啦唔自己搞
貼牌款 好多大陸牌子都有一模一樣嘅款
玩RGB啫 我本人就不了

臺淘寶又好 去森林買又好 都係買barebone好啲
冇咩特別,買番K6/ UM780XTX算
見到幾特別 po上嚟 ssd nas server 迷你機
https://youtu.be/8GsdbylRCgM
有無人用緊mini PC 行Linux? 用緊邊部?
咩型號都唔緊要
想stable 24/7 咁run, 唔會crash, restart
定係想stable 就一定要廠機?

無對手間間廠都係咁玩
呢排價錢係咪升咗
想3000幾做到32gb ram 2tb ssd係咪ryzen 6000個代先得
諗緊買rog ally 定780xtx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞