Zen 4 mini PC集中討論區 (3)

894 回覆
8 Like 4 Dislike
如果係laptop 4070就同itx差好遠,laptop版本4070仲慢過desktop 4060ti唔少
睇你打咩機啦 同係咪日日打 用得耐。
暫時MINI PC黎講雷神MIX GBOX 4070版本係唔係最頂?
有無其他更好選擇?
可以比多1倍買ROG NUC
雖然都係4070
又係 RTX4070/1TB RAM/32GB SSD 有咩分別要比多一倍價錢?
剩係ROG個名都值
認真講就睇care 唔 care粒U 13900H vs Ultra 9
不過4070 就已經係Mini PC 入面最頂
ROG個名我唔識欣賞
睇黎都係簡雷神算 謝謝巴打
你會發現砌部itxitx/mini itx 可能仲好
10599 13900h+32g d5+1tb ssd+4070laptop(廢過desktop4060ti),大多小小砌asrock deskmeet 9000幾蚊砌到7800x3d+32g d5+2tb ssd+4060ti,用7500f/7600再平多千幾蚊,睇下你係咪真係要細到咁啫
大陸魔方 morefine m6 n200工作機仔
https://youtu.be/MVlOBFh_ejw
其實上面有間廠, 出左部mini 入面有desktop 4060.
(Intel i7-12650H and desktop RTX 4060)
reddit有評測.
不過好白老鼠feel.
咁TB 部mini itx 有冇推介?
intel nuc 13 extreme
想買現成即買即用 自己砌選擇當然多同好
諗得MINI PC 當然越細越好 其實我覺得雷神都算大部
又無得加RAM SSD 對比其他MINI PC
只不過無其他更好選擇
多謝巴打意見 但暫時沒條件砌機
家裡有空間限制
minisforum ms-01 自己買顯卡
空間有限的話, 最平係用laptop打機.
minipc 配 nvida gpu, 好多都賣到比laptop更貴.
哇~哩部真係啱晒我心水
但有邊張高階顯卡放得落部ms-01 ?
Low Profile size嘅獨顯
八卦吓大陸龍芯效能
https://youtu.be/lIdown9Pkg8
淘咗部長開24小時,風扇靜音
甚至有牌子嘅N100機仔 嘗試無散熱設計

呢部好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞