Zen 4 mini PC集中討論區 (3)

894 回覆
8 Like 4 Dislike
買左部用來for電視機用 可以網上睇戲/劇
睇完啲新聞有啲驚大陸mini pc會有木馬但又好似係大陸牌子先有高性價比大家有冇啲咩預防措施eg洗完機先開始用?
買barebone 自己裝windows
係咪應該ram+ssd+windows都係自己裝 理論上就唔會有安全風險?
都係Ssd + 自己裝windows應該就可以將風險減到最低
唔好意思

想請教下大家意見 Minisforum um780xtx 同埋 Aoostar GEM 12 兩部

邊部會比較好? 因為我見價錢都差唔多 都係within 我budget
平時普通玩下遊戲 追求穩定性 比較多
minisforum前者
https://youtu.be/c-t8-3u7ssQ?si=XjbDbv3x_4vuh3Mk

大家點睇呢部fevm fn60g?冇minisforum咁大 但個spec好正 做機仔打電競game好似一流
有冒險精神 有啲砌機認識 有閒錢 試下買嚟玩
如果係為咗張4060,不如買雷神嗰部
雷神果張係咪閹割版?佢呢張主打滿血
Minisforum 原子俠AtomMan X7 Ti Ultra 9 185H 迷你電腦初評參考片
https://youtu.be/LYtBb5P8KiE?si=1qSfF9HUuSzGbIPX

ASUS 華碩NUC 14 Pro 迷你電腦初評參考片
https://youtu.be/aSDCh9xEAtM?si=5cED14MchMuUmetT
識裝window淘上面barebone 唔想煩一插即用就行貨

上面一眾牌子一批AMD R7 7系MiniPC減價 係新嘅8系貴少少
Geekom 有兩款機 唔想煩嘅人 可以留意

型號 A7 (7940HS 32GB+2TB)

型號A8 (8945HS 32GB+2TB)

行貨四年保養 頭一年非人為損壞一換一
逃佬入左部gem 10 3k人有找
Inboard 32gb lpddr5 6400mhz 仲有得超7500
諗住set 45w ram 夠快應該都夠用,希望唔好買到機王
師兄介唔介意之後比下用後感
想知Aoostar呢個牌子伏唔伏
兩日後送到,用一排再分享下
部x7 ti 值唔值得入手
今代Ultra核顯效能未追到AMD 7/8系嗰粒 如果你要求有效能 APU呢一年揀番AMD無後悔
想買返部mini打下LOL同cs
本身睇到雷神個部,見啲review好似話會好嘈
上面條片打機嗰part你覺得都ok打到CS?
唔得?
係可以打 但如果你目標係X7Ti 佢個行貨預訂個價食水都好深 我估上面淘都唔會平得好多
如果你對無乜minipc認知 買行貨唔想煩又算係有個保養 而budget唔係乜問題 我上面po過嘅geekom A8 就比較好或者拣啲CP值更高嘅牌子嘅AMD機款
Thank you ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞