Zen 4 mini PC集中討論區 (3)

549 回覆
6 Like 4 Dislike
想買部miniforum 準系統番黎自己買RAM同SSD,想問下780XTX好定UM790PRO好
請教各位師兄,做孝子想買部大廠mini pc 俾老豆老母用,平常都係上網睇片煲劇多,用電腦儲存相等。

Asus pn53 R5-7530U 256GB SSD + 8GB 買唔買得過?見凶澤做緊$3688. 定有其他推介? 打算用番5,6年
仲8+256 同U系列CPU
買asus Barebone 7535H放16+512 都係4千頭
780xtx
想長用同埋呢個價位, 不如買mac mini m2 8+256gb仲好, 有教育價就3799
想請問Gmktec K6 好唔好?
京東自營買先3200HKD
個brand唔敢講新一代AMD U嘅機造工好唔好 K6呢部之前睇人哋評測效能功耗散熱嗰方面改良做好咗 不過港行有兩年保 要淘 衡量過售後先
想問下3千零蚊想買部打到少少機mini pc有冇介紹?
係咪都係買返7640hs嘅機都夠用?
有冇邊個牌子/model 好/耐用啲

如果tb買跟埋ssd & ram 嘅package
啲ssd & ram會唔會好流
Gpu: 680m: Um773 lite/se
Gpu: 780m: um780xtx, um790 pro

買barebones 自己加ram SSD 抵玩d
tb=淘寶/京東? 因為最近發現大陸牌子迷你機預載啲window包木馬病毒 如果要淘建議barebone版(齋機)
首推: Beelink GTR7 7840HS版 barebone版 $3000港元左右
次推:minisforum um780 pro $2800港元左右

RAM 兩個牌子建議 Kingston/Crucial DDR5

如果out budget 就上要#85 清講嗰兩部嘅行貨
同問
如果唔用OCULINK有冇咩唔同
見barebone 都爭成 rmb 600
唔該晒2位ching
都見有人講tb機會加料
所以諗住買返嚟會重裝

只係見加rmb 600人仔就有ram + ssd
好似好平咁
想知下質素會係點
自己重裝後用唔用得過
minisforum同beelink算係大陸廠出晒名做minipc有質素其中兩間廠 如果跟RAM SSD咁買 多數會配kingston。 SSD就個別要問清楚 一般買之前問咗客服用咩牌子

另外上面淘要留意隻火牛 最好要求買海外版 W數大啲 呢點都要問清楚

致於beelink推介嗰款用火牛用磁吸式 即係專用牛 不過機背I/O插口同行最齊可以用PD牛叉電

最後真係建議買barebone版 重刷唔知夠唔夠徹底
本身用緊5700G,如果換部UM780 XTX打機會唔會有大分別?平時玩開Cyberpunk
Thanks
Windows自己用手指裝返
Hackintosh 係咩spec?
yes 官方網都有得down 再另外買key 而買key唔算好貴

廣東話參考
https://youtu.be/ltnONBI0T-c
thx bro岩岩買左
今日人日 生日有新機用
Thx
laptop
clevo n745wu

8250u
32 gb ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞