Xbox Series X/S 討論區 - Developer Direct(40)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
想問一問remote play 問題:
係咪xbox & ps5 嘅remote play都係得720p。
有時屋企部電視有人用,用remote play 玩 雖然順暢,但係畫面有少少起格。
上網search m$ 都冇乜意欲upgrade 個remote play 系統對抗Sony 部psp
https://x.com/NikoMueller/status/1754037277502714232?s=20

XBOX主推XCloud,實在無需要搞多餘嘅嘢去"對抗"智商稅psp
想問下如果入完36個月xbox game pass core再入新機XGPU code升級
XGPU係36個月? 定係好似買一個月XBPU咁 discount做25個月?
換機又無得XSS換XSX
好奇自殺突擊隊係咪出左

好似冇人理咁
千零蚊買部XSS返黎 都係諗住輕鬆玩 30fps同低清啲就預左
但冇諗過會瘋狂彈game cyberpunk彈 AW2又彈
點捱多幾年
其實有咩上面睇唔明?
唔好做傻事
又唔係咁講嘅,事實上香港真係無xcloud嘛
升到上1080P都唔過份啫,最好俾人揀埋咩畫質
其實720p電話玩係可以接受, 但冇onscreen control係好麻煩, 有時想remote㩒幾下都唔得
Android有3rd party app會好好多, 有onscreen control又可以1080p, 但要畀錢
如果用windows 就可以用test app, 都可以去到1080p
android嗰個有無試過好唔好用?聽你咁講有啲興趣想買
同埋test app係點攪?
咁似係你部機有問題喎
應該唔係 Reddit 都有XSS玩家report Cyberpunk 同AW2 會彈game

應該真係機能頂唔到 或者developer未optimise performance
Aw2明顯係remedy未做好test就出,係睇佢出update出得幾密就知,bug fix list水蛇春咁長
隻game幾多古怪bug,有次拎完真言個標記仲喺地圖,搞到我以為漏咗要睇樓咁周圍check
下個禮拜有野睇
之前傳左好幾次bg1同2要上xgp,幾時可以有啊就打完3,好想打1同2睇劇情
xbxplay我冇買, 但同一個作者o既psplay好好用
test app原來都outdate左, 直接用greenlight仲好, 仲可以force region直接上xcloud

官網確認 Xbox 版必須要訂閱 Game Pass Core/Ultimate 才能遊玩,試玩版和公測版則不需要

公開測試將於2月21日開啟
如果傳聞係真嘅話,XSX應該係我唯一一部xbox主機了
咁樣玩法根本殺雞取卵,以後仲會有幾多第三廠game上xbox平台呢?
all rumor
XGP $0
其他平台 FULL PRICE

咁緊張做咩 ?
有製作人都話巨硬自己轉埋做三廠咁佢仲出多一個版本做乜

部機由佢上一代轉玩Xbox play Anywhere 已經睇到唔再係重心,日後最壞打算咪變XGP入門機

而家係關心對XGP有幾大影響,做定心理準備隨時返去steam
主要收入都係喺商城買斷度
同埋你咁搞即係已經放棄咗xbox平台,無買xbox嘅誘因,亦無乜必要喺你個平台買game
三廠見到你市佔咁樣都廢事嘥力整多個xbox版本上架
到時xbox有幾多三廠game玩心照啦
原本都唔想steam獨大,買game都喺xbox度買
而家咁樣自殺,只可以join them
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞