Xbox Series X/S 討論區 - Developer Direct(40)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
咁乜都唔批評得㗎喇啵你講到咁
好多嘢平民都淨係睇到表面㗎喇,點撚樣客觀了解?就呢單嘢你可以點了解?
有晒橫向比較都唔批得,俾埋建議有個效能mode俾人揀都要話悲觀
不過唔緊要啦,微軟對遊戲咩態度好多人睇到嘅,之後唔好再講咩遊戲市場無成長累到我地要點點點呢啲言論就得喇

當呢幾年著名3廠新遊戲都炒車嘅時候
仲持續去鬧XBOX根本就無意思
成個遊戲業真係受疫情wfh影響
技術能力終極大倒退
本家HB2反而係新指標
平行世界?
Elden ring、CAPCOM嗰堆、EA嘅Dead space remake等等遊戲炒車?
HB2新指標真係唔敢講,呢隻出嗰陣應該係除咗xbox fans會講之外,其他人wfc嘅程度
唔啱你心水就屌咗先
叫你冷靜啲 解釋俾你知就話人護航 死忠

你嗰啲咩遊戲市場無成長論點 係錯誤
而且我從來無講過
如果你唔了解遊戲工業 可以去了解多啲先
而家大把新聞 資料 爆料你可以慢慢睇 自己分析
我睇到嘅嘢 你都可以搵到

不過香港人普通都係咁 屌咗先
人哋持相反意見就話 屌下都唔得 死忠

坦白講就算而家唔係阿phil揸旗 HB2都會係30fps
買咗ABK對玩家有咩影響? 我一早都講其實無乜大影響 最多就係放落game pass俾你玩
早幾年 bully文化下出嚟嘅COD咪又係大賣
嗰陣對玩家又有咩影響?基本上係無

收購咗啲studio 要插手幾多 干擾幾多
係一個好弔詭嘅問題
好似EA咁 下下插手 最後都係執/重組
因為唔會隻隻product都成功/賺大錢
保留studio自主性 唔插手就話買咗唔理
干涉太多又話無咗原本風格 搞死隻game
點都會有嘢可以屌

唔知你係勝利機迷定點啦
但可以話你知 而家XBOX係輸撚咗㗎啦
PS5呢幾年咁頹都縮窄唔到差距
遊戲市場梗係有成長
不過喺曬PC嗰邊 唔係家用機
所以之前interview 阿phil都話xbox要向PC發展

是咪真係要鬥講例子
仲有Capcom嘅DD2你選擇性批准30fps
開放世界睇幾十小時畫面鬆郁濛又無問題
嚟到HB2話要橫向比較 我#614已經講完

https://x.com/NikoMueller/status/1776264608300314767
媒體報導仲多過對面賣身劍星
到底係邊個WFC?
不嬲game就有好有壞㗎喇
你個疫情令技術大倒退論呢個結論點嚟先
有無數據統計過遊戲評分分佈係咪比之前差
或者game嘅畫面、遊戲性等係比疫情前差先
咁你咪當我係勝利機迷囉,我打機又唔係賣身
唔需要有咩主機就要幫邊邊護航
況且勝利機迷會買xbox?仲要係wfc嘅亞洲區?
我呢代唔支持xbox嘅話我理得佢死啦,一句聲都唔會出
仲出聲即係仲著緊,連反對聲音都無埋咪好似香港咁囉,個個躺平算

不過下年我XGPU就完,到時應該去返steam算,廢事嘥精
嘩你火遮眼到咁離譜
#611,
2022年前嘅遊戲可以120fps
2025年gta就講緊只得30fps
近年普遍多人玩又好評嘅變曬做獨立遊戲

#game就有好有壞㗎喇
其實咁樣解釋所有遊戲問題,都認真幾梳乎
睇咩game㗎啫2022年120fps
得㗎喇,唔阻你活係自己個世界度
遊戲開發技術唔係退步 反而係複雜咗
需要嘅人手同時間都多過以前好多

咁多間公司炒人 唔係數字遊戲
係真係有影響
budget少咗 人數少咗 時間又係得咁多
出到嚟嘅嘢咪差咗
係你唔走出自己世界
心裡認定咗微軟就係遊戲業炒車黑手

#game就有好有壞㗎喇
我未明 30FPS 關 PHIL 咩事
第一方就點都唔得 ? SE CAPCOIN 就點都得 ?
HB2 都未出 , 你玩咗先再講
買唔買gta 好 定等6
買咗玩咗先
6 有排等
6隨時等等下等到5咁橫跨console世代 到時你又心大心細唔知買唔買好
5成日都減價
記得一定係買xbox series 個version
唔係隨時,根本係肯定會
有咩唔同
60fps
唔止
揸車個系統好咗好多 架架車都正常操控
喺街出嘅人、車嘅種類 數量 都豐富咗同合理好多
你都冇xbox 唔洗 U 啦
原來Rewards on Xbox app做埋呢個星期就玩完,又少咗個途徑賺分囉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞