成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
納米樓都有電,有自來水,有厠所,以前係冇
有咩娛樂以有 依家無
2023年捱吓麵包買到樓都係個班老野. 家中長者計劃快速上樓, 之後買斷公屋或姐綠表買居屋. 再話你班後生無撚用.
個時真係有份工就偷笑
90年代好高息, 至少10厘, 分分鐘供得辛苦過而家
80年代仲誇, 20厘都試過, 好多人要用7成人工去供樓
不過老實講
依家生活舒服咗好多
以前停電停水 經常發生
又無咁多娛樂
以前地盤 危險好多 而且 無咁多機械幫手
唔通你就係上一代廢老
咪痴線啦, 行入去工廠自然有人教你點做野 間間舖都話請學徒, 公司包伙食. 求其一份工都夠租唐樓住. 唔洗點規劃不知幾輕鬆.

今日見學徒係要讀完書再面試過幾關先可能請
00後係咁,見到佢哋就知將來個世界無得救
做倉人手拆櫃搬貨
算唔算捱?
依家仲慘啦 樓價咁高
真, 而家睇返以前無既野
咪叫捱左

以前電視好睇
播足24小時周星馳?
成個屋村一齊笑?
我都想知捱喺邊
當年家母日日返9-5
食兩個鐘lunch
已經算chur
邊個辛苦啲, 睇下放工後的生活就知.

以前個代收工去叫雞包二奶賭馬仔打牌大把精力玩

現代白領上到車就要閉目養神, 放工直返屋企摺埋收皮. 然後玩玩下電話訓著左
OT一定有補水 講緊咩二工三工 依家後生戈代乜撚都冇
加班補水個個仆住加
仲有 捱乜
自己申請 又要生多 又窮
又中意做 上一代 奴性重到呢
同埋 佢地唔做 邊有錢 又要生 又要住
根本正常生活方式 吹撚到捱
情況好似
借左人錢 打工還錢 但講到捱苦
明明自己走入困局 講到好捱得咁
唔生咁多 唔生 明明就可以舒服生活
動不動生3個起 再上一代直頭10個8個
同依家 住深水埗果班 生3件住劏房
有咩分別 叫做上代咁岩派多左公屋
屋大 少少
著對豬肉屐先去廁所
上一代即係邊一代?
我真係03年沙士完畢業, 果陣真係一份工難求
好記得有律師樓登報請法律見習生係4k人工, 求職要求仲寫明一定係HKU先會收(唔係講笑)
人地好似係支持緊你
你應該數漏咗gen X
Baby Boomer 先係二戰後出世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞