成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
以前送汽水係就咁坐貨車頂
大家捱既野唔同,冇得比較
怨既只係舊時冇咁絕望,而家你做極都係俾人割咁解
收工上大陸叫雞做皇帝
夜晚趕返屋企交人

梗係辛苦
好多人讀到小學無得讀,唔係因為讀書唔叻或無心機讀,而係屋企無錢局住出嚟做嘢
啲錢就留俾細佬妹交學費
以前係食都冇 間鐵皮屋漏水
講真每個月儲2皮,1年24萬,5年就百幾萬首期、不過到時你地又會話無人生
我地呢代 最難捱正正係可預測資訊太多
知道自己個位人工仲有幾多可以升 升職有幾多 轉公司可以叫多幾多
但同時又知道埋樓價 物價 個升幅好大機會高過自己份工
年薪100倍又誇張左
月薪250倍就差唔多啦 即係貴左2.5倍 仲未計日常開支貴左咁多 食個飯都貴左4 5倍啦
就好似返工個個都好忙既意思

不用太介意
唔洗有大學學位 做文職都輕鬆做到50K頂薪
而家有2個master都唔知升唔升到上M
如果捱下麵包真係有樓 我諗個個去鳩沖
籠屋一樣咁慘姐
聽屋企人做酒樓好似真係幾辛苦差唔多番足全日 係得幾個鐘落場咁 一個禮拜番六日
上一代捱,係由冇捱到有
呢一代捱,係本身已經有,想捱到去好撚有
我老豆 好似10歲開始,學校一放假就返工廠。無冷氣,又體力勞動,聽佢講真係好辛苦。

之後中學畢業前除左返工廠,都要返其他part time幫補家計。除左A-level果年,佢老母叫佢專心讀書外,讀書時期基本上都要返part time。

最後佢醒目仔入左大學,再努力讀書上埋phd,phd畢業後頭10年基本上朝7晚7,好彩到最後叫做事業有成。(捱完後,其實都入左廢老mode日日hea)

即使佢真係捱完成功左,佢都話我地呢一代無佢地果代咁多機會,話同情呢一代後生仔
住木屋?
你無發覺中老人特別笑得開心咩. 由細到大都唔洗點規劃就完成到各人生大事

住? 政府迫佢地上樓, 迫佢地上樓住天水圍三房居屋在當年已經叫慘
返工? 各行各業都要人, 政府送埋公屋同長糧TIM
伴侶? 正常人相處到就結婚. 買樓買車事業之後先算

唯一壓力就係今晚睇無線定亞視囉

當時既人係諗日日樓價創新低, 買樓正傻西, 租樓不知幾happy.

你係當時敢唔敢買先, 出街隨時中沙士就死左, 返工搵得雞碎咁多, 又驚隨時冇左份工, 香港都唔知有冇希望.

諗下當時點解樓價暴跌先, 唔好用你而家全知既角度去睇當時。

你覺得當時買樓難度低只係因為當時既人覺得買樓呢個決定好難.
做下功課先串人
幫你做埋唔洗多謝
當年同事買錦繡花園第一期,講用左2萬

洋房的新買家為同區用家,在「無睇樓」的情況下決定入市。至於原業主於1977年以9.8萬元一手買入上址當作渡假屋,持貨至今約四十五年,現沽貨帳面獲利約928.2萬元離場,單位升值約95倍。

錦繡花園為元朗老牌屋苑,1977年入伙
又唔講做邊行,就求鳩其噏 d 野, 個 d 做工廠, 體力勞動嘅上一代有無咁過啊? 同兒登仔 fg 揾60k 一樣咁白痴
以前大部分人小六中三出來做係藍領. 所以會讀夜校再上位.

今日? 你中學揀錯科就係咁先. 會考無考理科你跪在地下求佢都唔會比你讀
自己日日淨係識碌手機然後話冇野玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞