成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
依家啲人讀咁多書就係唔想好似上一代咁捱
班廢老廢中根本就係on9
亦都無諗過時代會keep住變
特別係smart phone同自助收銀點餐機都未識用嘅人
你睇清楚成個討論先啦
樓主一開頭就無定義上一代係指邊個年代
係我提出呢個問題出嚟既
但到已家樓主都無講清楚

而且上一代講六十年代都可以講得通
你講清朝真係九唔搭八了
講得啱

連登仔:
人地老豆捱完有成果
我老豆窮人生仔正仆街

有冇諗過就係你老豆後生唔肯捱
到你宜家同佢一樣都唔肯捱
唔緊要
30年後你就同你宜家伯爺一樣係窮撚一條
姓賴嘅果然有基因,所以話貧窮係會遺傳係冇錯嘅
炒樓炒到負資產算唔算?
咁輕鬆,咁d籠屋係咩人住緊
到你老左 你都會話自己捱過苦
咁即係上一代人係話自己捱得好辛苦?定係生活好開心?
你過多五十年咪又係同下一代講你當年點捱
不如你又數下呢個收入買到幾多層樓
係youtube 記錄片睇過
D 地方好污糟
而家我地環境普遍好好多
麵包都$16-22蚊 M記只係$60一個鍾
咁2邊捱既都唔同
所以我無話少過依家 但以前都唔會用少嚟形容
仲有 捱乜
自己申請 又要生多 又窮
又中意做 上一代 奴性重到呢 
同埋 佢地唔做 邊有錢 又要生 又要住
根本正常生活方式 吹撚到捱 
情況好似
借左人錢 打工還錢 但講到捱苦
明明自己走入困局 講到好捱得咁
唔生咁多 唔生 明明就可以舒服生活
動不動生3個起 再上一代直頭10個8個
同依家 住深水埗果班 生3件住劏房
有咩分別  叫做上代咁岩派多左公屋
屋大 少少
其實而家呢個年代仲邊有以前普遍都家庭都生三至五件,老豆老母冇學識冇技能只能騎牛搵馬,幾兄弟姐妹最大嗰幾個好多都讀到小學或中三就要放棄學業出去做野幫補生計,冇學歷又係只能做埋 d 低技術或體力勞動,跟著到呢代要成家立室跟著又要養細路供書教學希望下一代有讀多 d 書有學歷希望可以唔好好似佢地咁。

我諗如果唔代入呢代人既社會環境去諗都真係好難明上一代人究竟捱左 d 乜?
樓主想圍爐取暖屌鳩上一代啫,你估佢真係想真心討論咩
上一代人好多有秘撈
或者打份正職然後屋企人攪檔野賺錢
例如小販、報紙檔、熟食檔之類
儲下儲下就買樓

呢一代人自己份工都做唔掂比老細屌
想屋企人攪下生意
望番得兩個廢老
唔嗌交屌廢老已經執倒
都無話好似上一代咁有幾兄弟姊妹夾手夾腳開檔野
唔想好似上代咁捱,又唔覺得上一代有捱
連登有一大班返工hea到收工,亦都有一大班為幾百都要炒野既窮人
每個年代都有唔同階層既人架啦
所以點解以前既戲/劇,d C9成日覺得自己仔女坐寫字樓好威,因為多數人都係體力勞動
知足常樂啦
你有錢既有膽識有遠見到可以一人掃好多個單位.
7萬宗成唔代表係多人, 你覺得你當時捉到低位入市, 係人中龍鳳, 每個時代有人發達.

你睇數據, 但唔衡量自身能力既人大把呀, 你有錢可以承受投資失敗咪買, 最驚你係01, 02, 03 年頭入市個批, 之後燒炭要搵全家陪葬既痴線佬。
捱大左你呢個衰仔
唔識感恩
玩咁辛苦架?
咁如果係我自己老竇老母,我知道啊我清楚啊
咪又係返工放工,不過而家辛苦捱完有幾層樓收租
Fake new炒作黎
根本無籠屋呢回事
以前人人都買得起樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞