成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
廚房直頭全部都係自己人,你唔係就byebye啦

成日以為坐office好撚辛苦
擔擔抬抬都已經冇咁好氣去諗d無謂野
再有人際關係問題?打啦仲講

庸人自擾仲要覺得自己好撚慘
白領跳樓好多時係已經係中產,受唔起生活大倒退既衝擊
做粗重野既好多時已經係社會底層
挨過西咩
食正經濟起飛條水
求其打份工都買到樓呀 屌
班仆街仲要個個星期返大陸食女女放題
我地呢 屌
的確每個世代有各自既難處
5 60年成長打拼係物質上唔及宜家, 但社會經濟係愈來愈好, 佢地果代生活係苦但對於未來佢地係有希望既
8 90後出社會面對社會階級固化, 生活成本增加, 氣候問題, 人口老化等等宜家同可見將來既各種難題
好難怪責年輕一代選擇躺平架喎, 宜家就係對未來失去希望吖麻
the habit of despair is worse than despair itself
阿叔我 上當年 打份地盤工 都可以買到樓
2層樓揸手 雖然唔多
不過都夠啦

最爽都返大陸玩 當皇帝咁樣

班女知你香港人 已經送過黎比你屌
不過勁痴身 個陣時既香港人就風光啦
其中一個原因我估係個陣未有辣招稅SSD
仲可以引到有現金既人入場做短期買賣(搏短炒)
但有咗SSD之後買完樓要綁3年(避開交重稅)
即係個層樓就會係市場上消失至少三年
變相少咗二手貨可以放出嚟做成交
個買家又因為放唔到層樓綁住咗換唔到樓
所以SSD後既成交量比SSD前既低咗
你係咪想過下連諗希望嘅時間同機會都冇嘅人生先叫爽

中學雞冇病呻吟
當年冇咩娛樂資訊唔流通嘛,重有大家趕住返屋企睇電視都係80年代嘅事,真係會搶的士趕住返去,唔睇電視點同人吹水90年代已經冇咁嘅歌仔唱
中五畢業完全夠晒,入到本地大學係人中之龍,大把人要出國留學半工讀先做到大學生
97後香港真係好慘,成日聽到人自殺
成日自怨自艾都無用。其實每個年代都有每個年代唔同嘅難處同機會啦。對比起而家,50年代邊有咁多娛樂同物質?資訊又會唔會咁發達?講黎講去咪就係樓價平買到樓。但要上到上流社會如果無讀書係一樣咁難。而家D樓夠暴跌,咁會唔會入市呀?咪又係唔敢!早幾十年D樓係平呀,但係供樓要15厘息,唔買樓做定期都搵到好多錢。所以與其將D野倒番轉講不如把握機會發維。
最重要係
佢地知嘅野唔多,所以冇咁多胡思亂想
但係有d人傳承到良好理財習慣
就會慢慢儲到錢
儲儲下都要你有錢喺袋口先可以諗買樓,定係創業,甚至移民
人生有好多變數有好多可能性,無論咩時代都係
十幾廿年前,我諗死慳死抵儲出第一桶金嘅人,無啦啦喺冇剛需嘅情況下走去買樓為左投資,真係少之有少。「除非佢咁好眼光知道打後幾十年d樓升得咁勁,stronghold 20年先放」

「樓價貴所以冇希望」完完全全係一隻大大隻嘅稻草人
仲要係有幾層樓喺手嘅業主添
所以上一代人咪有資格講佢地捱,好多人就係咁樣無娛樂幾十年捱返黎,都預判你地會話無人生問心有幾多人一畢業頭5年唔係痴屋企
果時工人百幾蚊一個月咋
on9
晚晚返完工仲要上東莞探老婆
去完仲要返屋企應付真老婆
你估唔攰㗎
連希望既時間同機會都無既應該係經歷二戰果輩
戰後嬰兒潮果輩唔係撞正經濟起飛?
佢地唔去諗無時間諗都好, 正常肯打拼生活都會慢慢變好, even我老豆後生時鳩fing fing都無餓死
我公司個清潔姐姐都係果輩人, 當年佢老公做文員加清潔姐姐返下兼職, 養得掂個仔仲買到私樓(身體問題佢只生到一個, 但佢想有多d仔女)
將同樣條件放到今時今日, 想買二手樓都過唔到壓測啦

唔知呀叔你係邊輩人啦, 中學雞我份工就接觸唔少老人家既
間唔時聽到佢地吹水講宜家d後生壓力好大乜乜乜
我都覺得好諷刺, 明明物質上宜家好過佢地既年代好多
不過物質錢財呢d都事小, 氣候問題先大獲
當我杞人憂天又好無病呻吟又好, 大國既不作為令我覺得無希望
上一代真係苦, 80年代以前
加班嚴重點返幾份工呀
以前普遍有加班費 真係嚴重嘅話可以賺好多
當時大把家庭自己揼架木頭車拎罐石油氣就出街創業
唔少仲真係上咗舖甚至發咗達
而家你要捱都無得捱,社會單一化咗
以前啲人成日話,有手有腳,你慌餓得死人咩?
呢個年代嘅話唔跟社會指定嗰條路嘅真係分分鐘餓得死人
而家清潔姐姐15000 文員18000
兩個人做按揭可以借到300幾,事實上仲有好多樓只係3-400,不過你中學雞可能無去睇過樓,每一代人都有辛苦之處,人永遠都係睇自己係辛苦過人哋
講開又講,上一代都聽過有啲家庭五兄弟姐妹有一個冇錢醫病死左都唔少
唔好on9啦,你幾時聽過餓死人呀而家大把派飯派米機構你知唔知?出面好多自動機器日日比呢d人拎飯
上一代捱係因為冇讀書見識少,資訊唔流通學一門手藝咪去捱,呢一代有基本教育,電腦英文都識,原來做個youtuber 去飲飲食食介紹下都搵到食,仲點會去返捱騾仔嘅工?
好多人七十年代末自己出嚟做嘢先至第一次去旅行。未有電氣化火車前,去沙田已經好大件事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞