成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
我阿爺果代戰後百廢待興就真係捱既 同時打兩三份工 但我老豆老母就算啦 0技能做舊制公務員都已經衣食無憂
讀到書做專科
讀唔到書去做藍領

宜家一年去一次旅行叫少
以前d人出去餐廳食飯都唔捨得
d衫著足十年都係個幾件
壞左野會試下整 d野唔壞都唔會換

利申:唔捱得
Ching 幾大?
月入同依代差唔多
知唔知無最低工資,好多工幾蚊一個鐘
藥房仔月入三四千,邊似今日咁最少萬六
五毛邊知咁多吖! 好多嘢係要正宗港豬先至知
支那人嚟到坐享其成, 仲成日鬼殺咁嘈話被歧視
好多嘢佢哋知鬼咩, 如果冇香港 支那人仲食緊樹皮
錦繡花園幾時賣過2萬蚊????
上一代同前一代唔同,上一代係最輕鬆

前一代先辛苦
上一代捱,好多都真係辛苦,或者由零開始,依食住都唔好質素
依家既捱就可能係要同屋企人住,洗費貴之類
講真唔同時代有唔同既辛苦

不過最大唔同應該係以前你捱,你會覺得捱到出頭,之後可以選擇享受
依家捱你就好大機會只係基本生活/生存,無乜選擇權

自己 80 後,少少夾中間,但都明後生既比自己個代慘,所以好欣賞有勇氣求變既後生;亦好憎同輩入面覺得新一代一定不如舊一代既人 ...
差極都係講緊10%左右 仲有90%人仲有返工
另外當時仲有居屋政策令d人少d負擔咁上車
唔似而家咁痴線停左廿年先黎復建又要抽過

同埋03年當時市況係差 不過樓市成交仲好過2022年一大截
03 - 06 最少7萬宗買賣
08 - 10 最少9萬宗買賣
點少都唔會少過2022年得4.5萬宗掛

另外03-06銀行都會批到按揭 果陣最優惠利率常用範圍係2.25 - 2.5厘
跟返hkma個數字除返當時樓價*0.6-0.8都批左唔少宗出去
https://www.hkma.gov.hk/chi/news-and-media/press-releases/2003/11/20031128-6/
https://www.hkma.gov.hk/chi/news-and-media/press-releases/2004/11/20041125-3/
https://www.hkma.gov.hk/chi/news-and-media/press-releases/2005/11/20051125-4/

當然有人會話馬後炮乜乜柒柒
但想講當時買層真係人住既樓 難度仲低過而家 因為lum sum細
其實上一代都係捱到無左人生
如果你真係好願意為左下一代做到咁
有樓有車真係唔難
你呢句可以apply落去非洲/印度都得
係啦, 個時邊有咁多保障
大把人份工多少要體力勞動,當年知識無宜家咁普及,邊有職安健
好多人做到五勞七傷到老咗先嚟料
老鬼死咗啲資產都係比佢啲仔女,唔係比你

人地有資產你無,你都係會繼續食屎
所以英國, 美國, 日本, 香港, 大陸都係因為乎合呢個條件而堀起. 現在就輪到印度
其實佢哋只係冇讀書,所以語言概念唔清晰

佢哋嘅捱,係講緊基本生活條件同環境
其實係捱/唔捱嘅選擇姐
當年揀捱相對咪易d晚年無憂
唔捱嘅而家咪自動變晒公屋老綜廢中廢老
果陣香港仲起飛緊之餘
以前d人又比較迷信希望
同一時間希望又帶動到佢地成為更好嘅人咁

相對而家肯捱嘅人少左
因為資源分配狀況已經去到末期
資訊更流通嘅情況下
知得更多,更加唔會抱無謂希望
咪更多人認為唔值得捱
上一代人好似好多都打兩份工+讀夜校喎

樓豬冇提嘅
上果代人游水落黎香港
食樹皮起家
非常勵志
咩都唔規劃梗係無壓力
到時就下一代受,就係咁先有窮人生仔呢個term
真心 資訊唔發達 無網上 真係有返好多時間
賣灑內臟都唔夠比首期
請問去蛋檔揸下係咩意思? 唔明
真係好多依加D 管理層以前有讀夜校
好少聽佢地個代會去chill 同旅行
食飯成日都食性價比
成個感覺佢地係唔識享受

同埋以前冇youtube、網絡
好多野都fact check 唔到、自學唔到
搵資料一定要去圖書館
明星你一定要才華好+際遇+襟撈先彈到出黎
帶依加咁多KOL 又追夢又剩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞