成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
咁要痴屋企住 最少搵3萬先做到
5000家用
800搭車
帶飯+番屋企食0
意外醫保危疾1000
電話200
仲有3000蚊儲 未計交稅

要慳到咁先做到你講嘅野 買部iPhone都冇左3個月嘅儲蓄 講就易姐 做起嚟就受唔住誘惑架啦 為左買樓唔拍拖唔娛樂 做到先得架

係咪咁易搵到3萬嘅工又唔係幾覺 你可以話搵唔到只可以怪自己唔讀書 可以做地盤 但以前講緊低技術工人都可以買到樓 搵到錢可以買好多層樓
辛苦工依家都仲有好多, 歡迎去體驗下
邊度可以借年薪100倍?
食精製澱粉可以致富
捱?
我準備去加拿大捱算了
中国香港留畀廢老自己玩收成期
真,D撚樣開半日工可以過埋大海
仲要呃埋OT
幾年買到樓,十年內供完
識好多個老野都係咁講
正一陷家產
個撚個都話自己捱架啦
自己就最辛苦
睇人就輕鳩鬆
到時下一代好多野機械化好多野都唔使做
個d幫手機械人壞左要做少少野就嘈嘈閉
到時我地又話佢地唔捱得
之後又俾佢地屌我地唔知辛苦乜 廢老
冇錢仲學人買醫保?
以六、七十年代為例

衣。呢幾十年嚟嘅平價普通非名牌衣服,以通漲嚟講係落後其他範疇,換句話說以前買衫貴過而家,當時仍然幾流行自己買布自己縫製衣服,家庭衣車都係好普遍,一件衫著十幾廿年,大仔校服留畀細佬著,或者買二手校服

食。情況類似衣服,屋企自己煮食多,出街食大牌檔都算係平同普通嘅,因為舖租無而家咁誇張,但係平民選擇比而家少,除咗港式中菜同茶餐廳外,冇咁多日韓美泰國菜,有都係相對貴價高級餐廳,另外衞生情況堪憂,衞生幫辦經常出動巡查

住。山邊非法木屋區係極為簡陋而且有山泥傾瀉問題及衞生問題,水源電源不穩定,就算有得住政府嘅臨時木屋都好常見意外或人為嘅火災,一來啲火水爐一個倒瀉就成排屋燒,二來有啲人係刻意縱火以求加快上公屋,三來啲人際間爭執,啲木屋係無廁所沖涼房嘅,男人可以求其搵個尿壺搞掂,女人尷尬啲,沖涼、或辦大事有啲麻煩要走出去公廁,急屎或落雨就狼狽,公廁衞生情況惡劣

行。巴士係熱狗,一排三座位相連無分隔,同左右兩邊嘅乘客距離好貼身,無手機所以坐喺度 on99,未有海底隧道之前,一打風就港九斷絕來往
佢哋心態上逆來順受所以合理化好多問題,用佢地觀念睇呢一代係更加輕鬆,見到後生仔埋怨就覺得唔捱得
但用返而家觀念去睇返當年心態會覺得好有問題
唔係唔識享受
搵到錢嗰班咪一樣魚翅撈飯

只係以前撘飛機貴依家好撚多
好多人返工廠莫講無咁多假
就算有請假都扣勤工即是扣人工
而最重要係大部分人都生仔
重要生得多 要推兩個夠晒數
一家出門支出倍數計
邊有咁易飛來飛去玩

你可以話窮人咪撚生仔
但窮人生仔係確實要捱
除非天龍人咬老綜

=== ===
仲有一個大分別係好多人都無上一代照
社會資源亦無咁多

依家好多人租唔起買唔起樓都係話黐屋企住
自己養唔掂又要畀家用係慘

但以前係講緊窮人讀到書都要趕住出嚟做嘢
成份收入拎晒畀屋企交租養細路妹
已經唔係黐唔黐屋企
係十零歲已經真係要養家
知識唔多亦限制咗眼界同思想

要向上爬固然要勤力半工讀
無錢要拎到獎學金先有機會
再唔係老翻靈格風自己學英文
唔會依家咁坐喺屋企都好多免費資源自我增值
你用錦繡花園唻比?果時要出市區兩個鐘走唔甩,根本出去元朗市都唔方便,啲人買唻一係退休一係當度假,市區返工果啲唔會住果頭。
如果要同而家比,應該係要返返深圳再北啲既地方買樓就差唔多。
上一代好L慘
無手機無得打機
剩係每日扮工幾個鐘
下晝打牌唱K星期五六日返大陸
隔兩星期又要出下差
Tue出發Wed開會Thu睇市Fri早機返
咁有一個星期
好L慘呀
而家多好多
40至60年代 嗰啲真係捱
打仗 戰後百廢待興 已經窮到死 仲要成堆人大陸落嚟避文革一齊爭飯食
日本要簽證喎

班老野永遠覺得係office做野就唔會攰
淨係講琴日要跟十鳩幾廿單job,食兩餐既時間加埋都唔知有冇半個鐘,收工返到都12點,跟住做freelance job,玩到4點半
莫講買樓,一個月食多餐超過500蚊既都要諗過度過
想知班死老野有冇咁捱過

班老野個年代根本除左冇冷氣同上網之外根本easy mode,on9
仲要而家即時通訊咁撚發達,啲閪客分分秒秒都係度捽鳩你
你咁樣考古法
咁我想講教清朝嘅年青人易唔易搵工
工業意外 啤機啤咗隻手就係咁先
嗰時會斷水斷電
成日制水
講呢啲其實沒完沒了
上一代就講幾個人迫一張床
冇手機冇娛樂間屋漏水屌而家呢一代唔捱得
然後上上一代就講日本打到黎要走難食食樹皮屌之後嘅人唔捱得
以前幾蚊個包, 依家要廿幾蚊
如果買樓決定難既話
果陣就唔會有每年around 7-10萬個人去買樓
果班人當時都唔會知全局架

我睇數據多過睇傳媒日日講樓爆燒炭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞