成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
咁日日有老野批評年青人唔捱得,佢有冇標明係xx後?
仲要好多無保險無保障
窮既冇野食
老豆老母 唔知個仔女 有病要睇醫生

聽過話細個邊有奶飲
得粥水
地鐵上蓋係依個時代先有
落樓搭屯馬凍到想著褸喎
飛機唔係科技產物?以前去遠少少都一定要轉機,直航都無
如果你要比較物質係無得比

你咪去睇下啲舊樓 以前嘅私樓交樓標準同依家公屋差唔多 清水樓咁款

依家娛樂愈來愈平 以前打機要比錢去打街機 去網吧 依家人人屋企都有機打 睇戲又係 睇電視又係 兩三千就一部switch 兩三千就有一部TCL高清智能大電視機 二三十年前邊度有可能 以前依啲全部都係享受 但對於我哋嚟講係基本

旅行就更加唔洗講 依家啲大學生是但幫人補下習都儲到錢grad trip去歐洲 三十年前你打工儲幾年都唔會去到

仲未計啲金融風暴 金融海嘯 沙士 大量人失業 大量公司執笠 我舊公司當時二千幾個員工凍薪一個半月無糧出 依家唔加人工已經叫凍薪

因為科技同全球供應鏈同產能升級 你用依家同以前比 以前可以話咩野都係捱啦
問題真係機差多過氣溫
2選一
夏天用貓仔挖 vs冬天用產人手產
我一定用機
人手產5-10分鐘已經唔撚掂啦
同係會計
60~70年代都係辛苦D
邊有電腦比你用呀
大哥
錦繡好似係1977年起
1977 人工邊會得一兩百

你真係得把口鳩噏
以前勞工福利差好撚多喎
白領工種又少
"我扔粉刷個陣,腸粉仲係賣緊幾毫子一串咋"

個陣係街邊做小販勤力啲開檔都仲可以賺到桶金上車。

呢家?屎都食唔到!

根本班老鬼享用晒我地呢一代資源,跟手就話我地唔勤力,博完咪又係俾佢地剝削,咁緊係個個都躺平啦。發現吸唔到我地血既時候就話我地一代不如一代,要求我地奮鬥。

歸根究底,其實只要班老鬼死晒我地先有出頭天,社會先可以繼續繁榮,我地先可以幸福。
你咁講會hurt親班00後
月入點會差唔多
而家正常iq既人都50k up啦
以前用紙筆寫, 你依家有幾可需要寫字
有00
生左樓主呢個仆街仔就已經係捱啦
逃亡輕鬆賺多倍
依家d後生見你用筆寫野會話你out date
好似無左電腦就唔識做野咁
辛苦工依家都仲有好多, 歡迎去體驗下
唔講世界 講返香港
上一代即係baby bloomer嗰代 (呢度大部份人老豆老母嗰代)
佢呢一代根本係食正經濟起飛 大學都唔撚洗讀都大撚把機會向上爬

baby bloomer 嘅上一代 - around 2戰後出世嗰代 - 先係真正要捱嘅一代
呢代係真正捱窮 而捱咗嘅返嚟嘅 就係為baby bloomer嗰代嘅美滿生活鋪路

而baby bloomer 嘅下一代 - 即係呢度大部份人 - 經歷經濟急速澎漲 d資源又被baby bloomer hold撚住曬
捱緊嘅係另一個極端 一味捱「貴」
福利差同辛苦係2回事,個個咁辛苦無時間,香港娛樂事業就唔會咁發達啦,d戲院酒吧disco邊有人幫襯?
個陣有youtube ig?以前打機得機鋪,依家家庭機、手提機甚至電話都大把game 玩
依家唔駛出街都可以同全世界溝通
咁樣都講到娛樂多過依家
你真心弱撚智
要逐隻逐隻字寫report, 用顏色筆,間尺畫圖
依份工你做啦

最辛苦原因係生左5 6 件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞