成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
依家你唔太癲
肯做洗碗做清潔做譚仔都大把人請
又唔好講到以前係easy mode

每個年代都有生活嘅難處
冇得咁簡單話邊個辛苦啲
我知,劉鳴煒可以靠捱麵包買林保堅尼
山水有相逢我都有睇依家追緊香港八二
發生左嘅野就係發生左

只係你地d藉口太爛
想hea想舒服認左佢唔好咁多野講
日日返工 當捱左
返五日半,朝九晚十

有時公司趕貨禮拜六日冇得休臮

你當好似而家返Big4 咁但冇得wfh.

一做要做足二十年冇得間
因為同一行嘅間間公司都係咁
你老豆我冇撚捱過!!!
以前冇得食你唔講?日做夜做冇娛樂的大把,你話睇戲roller日日去?你現在都唔會日日去啦,
以前好難得先坐飛機,現在星年去幾次日本,你日日打機我就知,香港人生活越來越好系事實,但發達買樓機會反而少左
on9仔 人地唔係計fg呀
係計全港學士學位嘅人呀
你睇data就真係得過且過喇
https://www.censtatd.gov.hk/tc/web_table.html?id=210-06315#210-06315_10
以前白手興家個個十幾歲
輸晒都仲有時間 依家當大專廿歲搞生意 輸左都就黎三十了
果時冇咩最低工資
返一份係連食都唔夠食
幾份人工加埋唔夠你一份多
你以為果時D人真係咁努力咩
為勢所迫咋
幸福嘅上一代人,鳩下鳩下人做你又做,跟大隊就可以安居樂業

上一代有份工,就已經算有前途
呢代你搵唔夠三四萬一個月,成個社會都睇你唔起

上一代人可以覺得將來社會愈來愈好
呢代人只會覺得將來社會愈來愈差
算啦, 佢地呢d離地撚眼中宜家呢輩買唔起樓都係自己問題架啦
同宜家d後生因為學業壓力而自殺一樣, 以前就算有但邊會咁多
佢地會話以前連書都無得讀, d後生有書讀已經好好, 連小小壓力都捱唔到
以我了解宜家d中 小學生既學習環境, 至少我就唔會想做宜家既學生

以前九龍港島爛地極d經濟產業都係集中係呢道
叫我買新界北d樓, 無需要亦唔值
我手攞爛牌我父母得我一個生性, 當我唔好彩亦唔夠自私
唔似得嬰兒潮果時人人都多兄弟姊妹, 得一半生性都可以每人分擔小小
我d努力儲落既錢仲要留黎養佢地, 我老母醫療費果邊啱啱先洗左廿個
大家都係努力供樓成家立室, 宜家退休果d層樓係有價值既, 呢d米食到經濟起飛紅利
早幾年買樓果班層樓未供完已經倒貼緊, 2047年會唔會比共匪收都成問題, 呢d時代問題唔係個人能力既問題
上一代人咁易做,郁下手指尾都有錢?吹大d呀
咁你石頭爆出黎?你伯爺宜家有冇留到d咩俾你呀?
d窮廢老邊度黎??近10年從天而降呀?定係全部都係每日150呀?

你唔講又邊個知你人工低?睇你一身排場?
李嘉誠都戴citizen之喎

社會睇你唔起?點樣睇你唔起?
會唔會好似幾十年前做地盤佬,然後路邊有個阿媽同個仔講「你唔讀書第時就做呢d工人喇」咁樣呀?????
樓主明顯係00後死廢柒,咩叫上一代?講緊邊個年代嘅打工情況先?一句得埋嚟就當係,死傻閪,咁撚冇腦唔怪得撈唔掂
買唔起樓唔係問題
將所有野歸咎於樓好貴就係問題
樓好貴,唔儲錢,儲黎冇意義,不如洗撚晒佢
樓好貴,所以上一代好爽(但係唔理以前樓會跌,息好高。係囉,你自己都識講早幾年買樓宜家倒貼緊,宜家買樓會跌,好慘。咁以前呢?以前跌嗰陣唔算,跌到東堤個個星期有燒炭新聞都唔算,淨係宜家慘,以前嘅人慘?大撚把人因為2000年頭嘅跌市而錯過左呢20年嘅升市,咁嗰d又點呢?)
樓好貴,上面條友講,你人工低(唔知點解人地無啦啦會知),人地會睇你唔起
你講呢d生活應該都係上左公屋架人d生活,無樓無公屋住板間房住木屋區,日日停電制水,呢d生活咪叫捱攞,以前d人有手有腳係會搵到食,咪就係得個食攞,屋企無錢連書都無得讀,點同而家個個dse
你只睇到人好個一面,唔好個d就當睇唔到🤷🏻‍♂️,最後就怪自己點解唔係富二代
總之自己最撚慘,又唔諗下家陣走佬幾咁易
係咪無朋友
要上黎唱反調搏存在感
洗唔洗咁可憐
我明你呢d冇朋友
唔追文上黎涮存在感
睇下我31樓講咩先
樓主話以前娛樂比家下多好多
真係除左夜總會執晒有咩係以前有家下冇
樓主講既每件野都係同事實相反既
莞式按摩
調轉你班友又何嘗唔係將時代共同問題講到個人問題咁
每個時代父母都有富貴有窮, 有人拼搏有人hea
果時平庸既人肯捱會出頭, 社會環境同個人努力都要有, 但老屎忽心態係覺得擁有既野都係自己捱出黎
社會環境有升有跌但以前整體係一路上升, 好彩食得正升果期米爽囉, 但宜家長遠睇只會一路跌, 19年之後呢點更加肯定

宜家有能力有資產既都離開香港, 人地係唔肯捱定認清跌勢?
人口老化, 氣候問題, 人口過盛, 糧食危機水資源危機等等可見將來何嘗唔係大把野要捱?
你地著眼係買樓, 都唔知你地真係老屎忽定地產佬黎水人買樓接火棒啦
其實咩年代捱麵包都買唔到樓
買咗就真係要捱好多麵包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞