成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
夜晚有時間玩就唔辛苦?
咁我日日都好幸福喎
同理,話乜中國人好有錢/讀書好叻/英文好好都係中國最top嗰班同香港普遍中下階層比較
3點3下午茶
嗰個年代讀得成書確實做到樓主講的情況
讀唔成去三角碼頭搬運就...🙂
淨係諗到佢地嘅居住環境(唔計屋企有啲錢個啲)
就覺得自己好彩係呢一代先出世
家下大把人睇youtube 都係坐車d時間去睇,大把係買完game都未開過,有撚時間打機
3點3 afternoon tea~
你咪問返同你講 上一代涯 的人囉, 響度問把撚咩
三角碼頭係邊?
你唔捱得啦
100倍係full paid 變咗100倍做首期? 數學拎咩grade
當然宜家既廢老有部分係上年代留落
但唔少都來自大陸
西環
個時出國真係好威既一件事, 因為好多人連護照都冇飛機未坐過.
簡單講 上代人冇乜去旅行
冇食過咩好野貴野

做大佬基本上要養埋細佬妹

中學就要半工讀養家
而家娛樂點都多過以前啦…
唔講埋03 年, 大學畢業搵唔到工, 7~8千既工都大把人爭. 一堆人負資產跳樓自殺.
上上一代咪又係堐
所謂的捱只係木屋年代同80年代前冷氣無咁普及. 只係環境問題,

其他範疇根本零壓力, 大部分人齊上齊落, 一樣咁窮一樣無學歷. 只要肯返工就等上位有拖拍有婚結
我同事03年出黎做野4000蚊都要做
即係而家係娛樂習慣改變左, 舊嘢唔興啦.
上一代只要你想做野 打開報紙就有工開
而家係人搵工 而且工種小學歷要求又高
娛樂就大家一鳩樣 你想洗多多都唔夠洗
你講捱呢樣野就時代問題啦
以前捱會買到樓養到仔女
而家捱都好難追上通脹 物價升得太快
上一代機會多你有諗頭容易創業
而家科技資訊發達想發圍一定比較難
娛樂種類一定係而家多
係而家貴啲或者無咁多心機去娛樂
屌 咁你講個啲3點3下午茶 準時收工去夜蒲呢個年代都大撚把人係咁啦 你試下平日去下disney 長洲就知香港人幾撚得閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞