成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
聽佢地講個時做政府工落街行都無人理
據我所知個d係前一代
我阿麻在生既話差唔多90歲
到有起事上嚟冇買仲大鑊 我骨折過 搞左6萬幾 大半個月冇番工 儲完20個完嘔番哂
你嘅上一代係邊個年代。
幾多年既相先?
但一年7萬宗成交唔代表係少
另外果陣無收緊到N按 跳樓燒炭果班大多都係槓得太盡
最後仲要斷左居屋平民上車鏈去救班仆街

正常有返工同埋有首期點會供唔到 仲有買樓唔一定死咬低位
自己計掂隨時上得
就算果排供唔到 之後仲有幾年時間儲首期上去
認真 有能力計掂條數真係隨時上得
過多十年無論升跌都係一樣講法
無能力租樓/排公居屋都係選擇

現代買樓問題係總價太大 人工完全無得追
舊年代買樓仲可以靠自己
而家年代買樓
一係自己頭30%收入
一係靠屋企人加首期
一係搵另一半一齊供

有份工唔一定供到間人住既樓
9up唔駛本
幾時一二百人工呀?港紙呀?咁係五幾年既事
撚係

七幾年八幾年初公屋撚邊有得坐飛機
而家公屋撚都可以一年四次日本啦,以前邊有咁舒服
個時係冇DSD, 你講7萬宗成交, 可以係大戶掃貨一個掃十個八個單位, 唔代表係多人敢買.

嗯, 你覺得個時正正常常返工就會供到, 但你控制唔到公司執唔執炒唔炒人. Anyways 通常馬後炮係好易. 唔講廿年前了, 近十幾年btc, apple 同tesla 呢d 暴升, 唔知你有冇把握到呢. 而家睇返以前買呢d 都係好平, 個時都好多人貫入.
好多廢老都係衰好色無晒身家
中銀大廈(英語:Bank of China Tower)是中銀香港的總部,位於香港中西區金鐘花園道1號。於1985年4月18日動土啟造,翌年招租,由日本熊谷組負責承建,在1989年竣工,8月取得入伙紙,1990年5月17日正式啟用。
你都ON九, 以偏概全, 個世界咁撚大, 捱撚到仆街個D你唔撚講?
如果睇返HKMC數據再自己除下數
其實無乜大戶一下full pay/按到咁多層
再者當時講到咁恐怖 有邊個大戶會咁夠膽一下掃咁多?

成日講到舊時難買又怕比人炒
比人炒/公司執笠唔代表d乜 當時仲可以搵得返自己果行
但當時樓價唔係而家薪酬頭30%都難頂既程度 仲未計中間有段時間放到95按
已經唔講唔同年代一樣能力 但買既質素差天共地

而家份工穩定唔代表好易買到樓 排居屋難度比以前都難
真正有需要果班都係將就住捱

馬後炮係好易呀 但專登唔提舊年代特點仲易添
唔睇真係唔知舊年代供樓仲輕鬆過今時今日

自己自問唔係行偏財 AAPL/TSLA捉唔到上升浪
不過OXY一隻都足夠我現金流需要 有心
收工上東莞夜賓紛 好累
上兩三代係衣食層面既追求,呢一兩代基本上唔會有人捱餓,變左想盡快唔為金錢服務而轉向精神間面既追求,反而咁係仲痛苦
識人大陸偷渡落嚟
一日打兩三份體力工
註連登批鬥員開工!
以前啲人既捱係肉體上辛苦,做粗重工夫,打幾份工
但佢地未必明其實而家工作環境雖然好似舒服啲,但精神壓力大好多

打開報紙間時見到啲白領階層壓力大做到跳樓
但你幾可見到做粗重野會做到跳樓
一出糧就去大檔賭錢,賭輸左就全家同佢一齊捱餓
我老豆當年偷渡黎香港,佢話佢最開心嘅時刻係住木屋區。當年同我媽一齊住,有車揸。反而80年代上公屋要賣左架車
求其借幾萬放落銀行度個VISA就易批得多啦
80年代合埋隻眼是但買隻股票放十幾廿年都已經夠下半世用,當年匯豐講緊十幾厘股息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞