成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
事實上就唔係
你自己講加句事實上是會令到件事變成事實
自己睇下25-34歲嘅中位數係幾多
不過可能佢地都係你口中冇上進心唔捱得嘅垃圾
好多中三出嚟搵食,做到中年脫離工薪做埋老闆,依家出社會前最少讀到大專,成廿歲。

儲到錢活期都4厘

夜生活多姿多采,未計大陸

工時就一樣咁長嘅

係大富翁一街空地嘅年代
我果d係例子,我真係想知而家fg出黎做咩工會3年都無呢個升幅你係咪掛住搵av唔識搵工
大把fg 3年唔會有50%升幅
想知ching係咪模疑市民到返工
定ching覺得所有fg都係做醫生律師
你屋企有錢無奮鬥心唔識搵工唔識轉工都好正常
事實上係大把工fg3年係有呢個升幅
事實上就唔係
你自己加句事實上係唔會令到件事變成事實
自己睇下25-34歲嘅中位數係幾多
不過可能佢地都係你口中冇上進心唔捱得嘅垃圾
打份hea 工坐係到等樓價升幾倍
好鬼大班力
大學畢業月入中位數:HK$35,000
2022年至2023年期間,具備高等教育學位的人士收入增長速度最為迅速,達到6.1%,即從HK$33,000增至HK$35,000港元

中位數35000
點樣無你上邊所講既2萬儲錢?
你二世祖唔識儲錢唔好覺得時下時後生都唔識儲錢唔識搵工轉工先,唔係個個好似你咁得過且過輕輕鬆鬆又一日
移民潮仲多左平樓添
佢宜家係清潔姐姐, 當年佢邊兼職邊奏仔, 買既係九龍市區新樓(佢有講當年兩公婆供得好辛苦)
當佢努力返兼職月入8 9000加埋老公18000, 今時今日仲買唔買類似既新樓
同埋宜家奏仔要廿四小時有人睇住個細路, 無得好似以前咁比細路自己返學放學周圍遊, 養細路既時間成本高左

"人永遠都係睇自己"係因為苦係自己受, 而你亦無可能經歷另一時代既苦
真係要比既...對比經歷戰亂果輩, 其他時代既苦唔算d乜
我呢d唔買樓唔結婚唔生細路既人唔會辛苦得去邊, 只希望有生之年唔洗經歷打仗同唔好比大自然收我皮
倖存者偏差
我老母50後,佢話未有工業果陣香港成個社會好窮,d人真係溫飽住宿都成問題,真係會有人餓死,冇錢睇醫生病死,捱唔住掛臘鴨

經濟差,果陣連搵工都好難,又要有人推薦或者介紹,都係要俾錢,果舊錢可能都係借返黎

整架木頭車都要錢,你有錢整架車已經好過好多人
最最最記得有個post係講住
佢地話廁所唔係乾濕分離,講到好似係地獄咁

佢地直頭係當左d已經得到過嘅野係基本人權咁
仲有d subscription service
如果上到網仲係呢樣要俾錢嗰樣要俾錢
當初internet就唔會咁快可以打敗傳統媒體啦
一講到錢就最實際
係唔知點解宜家d人個荷包好易就打得開
畀班食物鏈最底層搵藉口賴呢樣賴嗰樣吧啦
靠佢哋先有人墊底
呢啲口吻同十幾年前話班80後做野幾差一樣,
其實成日話下一代點差嘅人,咪就係樓主呢啲人,亦即係好多公司嘅老海鮮
X2 親戚係90年代兩大畢業+結婚,honey moon去日本,仲要跟團,但嗰個年代去日本已好巴閉
樓呢,就平左架喇
好多你宜家叫市區嘅地方
4-50年前咪又係一撻爛地
你要比,就緊係拎返宜家都仲係爛地嘅地方比啦

新界地區,4字頭嘅樓一定有
首期50個真係咁難拎出黎?
兩個人一個月儲1萬,8年多d搞掂啦
又同我講樓價到時又升?你真係覺得仲可以好似之前廿年咁升法咩?
你不如諗下買完佢會唔會再跌好過啦
真,親戚80年代英中中五畢業,都可以入cpa firm (唔記得係唔係 big 16), 後來仲考埋牌
或者賣咗
兩大畢業算係人中龍鳳
呢個級數去日本歐洲渡蜜月算係標準
相反如果係初級文員無情白事話放假去咗日本玩
返嚟老闆分分鐘唔妥你受人白眼講閒話
係喇最慘係你喇
樓上有個ching話70/80年代已多人去星馬泰, 除非佢圈子同家境都好好, 否則的話70/80年代邊有咁多香港人咁易周圍飛, 好多都係去七星岩當係去左旅行
一份人工可以養家供樓仲有錢剩返去包二奶
d錢幾好洗
講緊80/90年代, 珠三角人工幾百蚊已算高,
HKD=RMB 1:1.2
要係東莞包二奶好易啦
係瘋狂工作囉,但掉轉諗,佢地只需要瘋狂工作就可以解決曬啲問題咁滯,佢地面對嘅多數係養妻活兒 生活必須,嚟到今日,剩講一個養妻活兒,已經諗緊結婚點相處 要唔要小朋友 要小朋友應該咩方式養之類,以前就係鍾意就結婚啦,甚至係焗結硬食,生咗先講啦。
現代人係多咗好多野諗,就多咗好多煩惱。

而上一代最煩嘅係經常用佢個套擺落所有人到,但係啲因素唔同曬,當然唔係每個,有啲前輩思想係跟到年代 或者係會嘗試跟 跟唔到都唔會擺佢個套落後生到,有啲會扶下後生過佢嘅人。
個煩惱嘅位唔同,以前啲人只係諗改善生活 自己屋企嘅事,唔好嘅係生活環境真係差,好嘅係無現代人咁多野煩惱,知道嘅野愈多反而係愈煩惱
儲8年
08年50個夠你full pay大西北喇
又唔諗下樓價升得幾痴線
而家仲簡單 飲少餐凍飲就買到樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞