成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
咁你上一代應該發左達?你辛苦d咩?
Sor,我90頭都係大學畢業出黎做野先第一次去旅行
所以新一代真係好幸福,仲成日係度怨
佢地講有手有腳慌餓得死人呢句唔係真係指無嘢食落肚餓死
就係指大把唔同方法去捱,有手有腳肯捱就得,肯做嘅話機會多元而且門檻低
唔通個意思係有手有腳去乞食咩
定而家去機構攞飯你定義做捱?
呢個on9 post 都有咁多正評,唔怪得啲人話00後練精學懶
呢啲就合理啦,不過00後唔敢回應
呢個真
人工都一兩皮點儲兩皮?
問daddy 拎錢黎儲?
點樣多元門檻低以前無學歷咪又係做低下工作
只不過佢地會一日做10幾20個鐘,
唔肯做成日玩果d咪係而家公屋仔女d上一代
我做個行 勞力工作20年前 佢聲稱都搵到30000一個月

但係佢哋就真係好勤力 一個月真係可以返足30日
個時補水叫正常 宜家叫你欠公司
譚仔ok 7仔都2萬一個月,你認認真真做份正常工2-3年都3萬,我都唔講連登仔fg出黎5萬
真 我工作見好多唔係好搵得 但就係咁買磚頭
譚仔7仔兩萬一個月
想問做依個位兩三年係咪可以加到三萬
想知咩人返工兩三年可以加薪50%
我真係當你個個都咁垃圾做十年都係搵得兩萬,咁一個月儲一半1萬,1年12萬,乘返你地年齡、你地睇睇自己銀行個數做唔做到呢個咁低既要求先
十年後有120萬
希望樓價都係凍結咗
銀行、big4、護士、工程
你做咩垃圾工畢業頭幾年都無呢個升幅?
咁你儲唔儲到?你唔儲樓價幾多都同你無關係
你話返份正常工都升到50%喎
原來上面啲工先叫正常工
我唔洗儲架 屋企本身有樓
不過見你講野幾過癮
我果d係例子,我真係想知而家fg出黎做咩工會3年都無呢個升幅你係咪掛住搵av唔識搵工
而家有補鐘都偷笑
所講嘅捱 係體力勞動都捱到層樓返黎
咁你唔好好似林作咁咁多想頭專心做好兒子咁就岩
你父輩識教仔
大把fg 3年唔會有50%升幅
想知ching係咪模疑市民到返工
定ching覺得所有fg都係做醫生律師
你屋企有錢無奮鬥心唔識搵工唔識轉工都好正常
事實上係大把工fg3年係有呢個升幅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞