成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
以前加班加到爆搵到錢嗰班打幾份工先上到車,供樓20厘息勁過jpex 咁當然都有人成日去玩,但你緐家見到幾山個物業收租嗰班收成期大多數都捱到仆街
邊個講香港70年代加班文化已經好勁
以前更辛苦,攞少少錢出嚟都可以北上扮大爺,平時有咩壓力都一掃而空啦
以前啲麵包仲要唔係空心嘅
叫平雞
小弟愚見,各年代有各年代辛苦嘅嘢好難比較,生活環境vs物質享受?,而多數攞出嚟講嘅多數係置業問題,而導致資產格格脫離現實嘅罪魁禍首係班炒買致富嘅人,所以矛盾嘅唔係世代
正評比第三段
中左啪啪聲
「但老屎忽心態係覺得擁有既野都係自己捱出黎」
唔係捱出黎
係捱過左,所以宜家先過得好d
又唔係叻,老豆又唔係李嘉誠
所以d錢好辛苦先得返黎
正常人班財,從來都唔係「因為我要買乜乜乜所以以我要有今日開始儲錢」
而應該係「因為唔知幾時要用錢,自己又窮,所以平時要諗開源截流,有錢喺袋先有得講買呢樣買嗰樣」

你地講到好疏乾嘅上一代
其實大部分都係儲儲落有少少錢,到要結婚生仔有剛需要買樓所以咁就買左
到宜家退休年齡都係得一間自住,就係咁大把
其實呢d case先係大多數
你估真係個個幾層樓收租就係唔駛愁?
包租公都唔係人人有心力去做架師傅

而宜家都係乜撚都冇嘅窮廢老
佢地3-40年前咪就係行先宜家連登仔30年
嗰陣已經講一大堆廢話俾自己唔去儲錢然後宜家幾十年後得個桔。早幾個星期先有單賣左城寨拎左錢,然後過左幾十年宜家又走黎話自己乜都冇,又要拎公屋嘅廢老,佢d錢呢?洗晒啦講撚咩

歷史只會重演,每個時代都有廢柴,你心態想做廢柴定係一個普通人就自己諗

宜家嘅人要行返以前正常人嘅同一條路,即係儲十年八年錢,到30歲出頭結婚生仔買層自住樓,真係做唔到咩?
所以先同你地講宜家仍然有3-4球嘅樓,要上車唔係咩天方夜譚。而且大家都唔睇好香港樓市之下,只會更加易買。就係咁多,唔係同你講「買樓先係成功人生」

老實講,宜家有錢有實力都移民啦仲買乜9香港樓,但係下下拎香港樓價貴所以宜家新一代好重無力感,好慘,就係連登仔自己講嘅
所以先成日叫佢地自己係廢柴就認左佢,唔好賴呢樣賴嗰樣
除左做川島芳子 其實黃韻詩做戲
擺喺今時今日都好好睇
依代好似冇乜呢類演員
假設當年月薪$150,港島新樓$15000,即係100個月人工full paid

而家我當你月薪$25000,100個月人工就250萬,買到咩樓?
1960年電影「可憐天下父母心」,張活游一家住木屋,爭業主半年租30大元冇錢交
東莞?
60年代頭至中,大多數人工唔過百,當時亦冇乜按揭做到,買樓要full paid,相對難度唔細
60年代初至中,失業率仲好高好難搵工,係文革之前,好多搵唔到工生活唔到,選擇番國內鄉下
以前:學校旅行一年一定得一次,去OP已經係 Final Boss級咁豪咁巴閉,而且基本上未到中六七都唔使旨意。

而家:學校旅行一年可能兩次。除左旅行,仲有咩「全方位學習日」。 OP/HKDL?分分鐘幼稚園旅行、影畢業相已經去。公屋區街坊小學都有飛機遊學團,未必豪到去歐洲去北極,都起碼東南亞。
「因為唔知幾時要用錢,自己又窮,所以平時要諗開源截流,有錢喺袋先有得講買呢樣買嗰樣」當我未窮過咩一件衫著十年呢d鳩屎野連朋友都睇唔過眼送新衫比我做生日禮物, 宜家部電話都用左5年仲未壞所以唔換住
我細個已經認清自己家底唔會亂fing錢, 我儲落既錢夠公一份婆一份夾份買香港d樓, 我肯捱但都無謂害人仔女
等兩老仙遊我移左民再考慮買樓結婚生仔之類既事

講到底捱唔捱, 儲唔儲錢係一回事, 老左唔好後悔就得
邊代捱得辛苦d係偽命題黎, 無家底係邊個世代想未來安穩就都捱要省架啦
只係某部份捱上岸既人對掙扎緊既人指指點點先惹人厭
咁呢個topic係有人捱左上岸指指點點?
定係有人宜家唔想捱就走去幻想以前d人過得好疏乾?

浦得多連登耐
你feel唔到宜家連登吹緊咩風氣咩?
家用係剥削,一講家用就個個變晒單親家庭由細到大冇得去課外活動食唔飽著唔暖差在未俾人性侵嗰隻
老豆老母唔幫我俾首期正窮撚正仆街
屌老豆老母post都算
連感恩老豆老母post都有痴線佬衝入黎屌自己老豆老母
真係發神經

然後,坦白講,你宜家都唔會喺連登見到有人開post屌話咩新一代呢樣唔得嗰樣唔得點樣點樣
起碼入黎連登講呢d冇意義,因為唔會搵到人圍爐,香討可能多嘅,咁咪留返佢喺香討囉

反之喺連登就係一堆好似呢個樓主嗰d又不乎合事實又扭曲受眾思想嘅post耐唔耐彈出黎

如果都想連登淪為香討之流只係立場唔同嘅
咁咪當睇唔到呢d post由得佢囉
大部份所謂上一代只係搭順風車嘅無能之輩
仲係多勞多得密食當三番嘅年代真係容乜易上岸
佢地講嘅係工作辛苦,即係勞動工作
聽D老野講都係話依家後生坐office嘆冷氣
雷洛傳入面有講物價50-70年代係由百幾到幾百人工
捱通常係講捱窮,搵到份白領坐寫字樓已經係過咗捱呢個階段
唔講其他 淨係居住環境都差好遠啦
我父母當年住木屋嘅
大火燒左好彩人無事 之後先有公屋上
仲有老豆以前一日兩份工做6日 做到隻狗咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞