成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
0630返工
0730食早餐
跟車
1200食碟頭飯
1800 放工
搭巴士返公屋
沖涼
食阿媽餐飯
煙酒
2200訓

星期一至六
星期日賭馬

loop 一個人生.
個仔有飯食, 有學返, 冇病 就得.

咁就叫挨.
家下就係成日有人批評年青人唔捱得,唔學上一代人去捱苦,所以想知上一代人捱左咩苦今代年青人做唔到
係既係既, 你鍾意啦
70年代得好少數人有能力坐飛機
家下都有人打2份工
唔知幾時開始興無償加班道德勒索
駁唔到就唔好攞尾彩啦 傻仔
講到家下唔洗ot咁個個放6點
果個時代有機會讀書既人好小
大部份讀到中3已經要養家
我老母讀完小學已經借身份證正去做車衣女工
有機會讀書果D咪爽囉果時讀完大學真係威
讀完中學已經唔愁衣食
成日講以前點捱得係因為窮人佔大多數
以前勞動階層真係辛苦過而家好多
每日做16粒鐘都係好平常
窮人佔多數加上文明程度低冇錢照生一堆
咁咪更加要搏命搵錢同好早就冇書讀要幫補家計
咁咪又一代人要捱
後來經濟好左又有免費教育
勞工法例又開始有咁咪開始冇咁辛苦
然而始終窮人都仲係多數咪聽埋哂上幾代人點撚樣捱果D野
你講果D下午茶點點點果D唔係大多數人既事黎
咁係未起野既地方做野
當然仲係要曬啦走唔甩既
不過成個環境改善左好多架啦
曬住人手鋤泥細個睇到都覺得難頂
相對嘅啫
你享受咗科技進步 打開部電腦電話就有得煲劇睇戲睇卡通
咁付出返都好正常

係唔正常嘅歐洲國家先立埋啲放工唔俾聯絡法
果時全世界都少啦,航空業唔發達,你唔好講當年少數人玩電競
係啦 同你個傻西討論做乜鳩, 9唔搭8. 浪費時間
免費教育都好多年,果時學校唔多,中3都西批人去搵工做啦,中5已經叫好勁
97後共渡時姦,開始ot冇補水之後自由行經濟起飛當冇左回事,變成約定俗成既行規,ot冇補水加唔可以準時收工
70年代果時d人坐飛機好似一生人一次咁架
97前移民都仲係=永遠唔再見到
點撚知家下平左咁多
成日可以坐一轉返黎
即係原始人同你講上當年我地捱得幾撚辛苦先插得死隻猛獁象 你地而家一飛就搞撚掂。唔捱得
縮返入你老母閪度啦 傻閪
字都未識打嘅傻閪嗱返渣沙 笑撚死人
你常理諗都唔會三點三熱過十二點或者一兩點啦

三行佬以前好多下午更返兩點到六點,做嘢辛苦行規中間會有半個鍾一個鍾break,於是係半更左右大約三點三就食個tea啫

但而家每年最熱氣溫都破緊紀錄係咪一定有機就無咁辛苦
係既係既 傻西你繼續自high
駁又駁唔到 一堆廢話 傻鳩
縮返入去問你老母啦
睇下其他人回覆緊咩嘢, 你又講緊咩廢話啦 傻西西咁
以前冇地鐵, 個個迫(冇冷氣)巴士
冇公屋, 好多人住木屋區, 後來起好多徙置區
仲有以前冇避孕藥,一家八口瞓一張床位
日本好少,當年好貴,大多數人都係等過年長假去一次星馬泰,只負擔得起一年去一次旅費
😂🙏 睇你繼續柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞