成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
一叫佢地用腦就即刻起哂鋼發脾氣
你唔好9up啦
你都可以買張機票去柬埔寨泰國緬甸山區扮大爺架
如果咁容易
點解老豆老母唔係幾疊樓收租搞到自己仲要做
自己父母係當年廢果批?
咁自己喺呢個年代又係咩級數?
痴痴地
成個post 勁多人9up
夠膽講以前d 人成日去旅行同多娛樂
佢地好搞笑架
講到嗰個年代人人有錢,偏偏自己老豆老母冇

香港地搵錢係易呢個係不爭嘅事實,但係相對地競爭都大左。
香港地,無論做乜都趕,chur住去,呢個就係香港style,都唔係第一日嘅事。
返工辛苦,所以要洗d錢慰勞下自己,人之常情
但係有d人就係慳左呢筆,儲儲埋埋最後去買樓又好,去讀書進修升職加人工都好,宜家老左有收成期,呢d先係大部份人嘅scenario
佢地口中嘅捱,就係呢個過程

宜家有好多連登仔成日呻自己老豆老母唔係呢批人,咁點解佢地自己唔可以開始做呢樣野?而係一路屌自己老豆老母唔去做,然後就講一大堆野去convince自己走返自己老豆老母舊路??

咁同d虎爸媽逼自己小朋友做d自己做唔到嘅野有咩分別??
其實唔止80年代
98-03 之前, 都係咁
03年啲仆街老細話共渡時艱. 發現原來員工係可以無限壓榨....
上一代,有啲人話自己好捱得,一個人打幾份工
實情係,依家打一份工,都辛苦過上一代人打幾份工
去少啲日本旅遊已可以.
學唔撚掂咪唔好生咁多
根本嗰個年代生咁多出黎就預左有啲會死/要賣
等於啲豬狗一胎十隻實死幾隻
廢老講到自己好慘咁
你 on 9 ?
基本上,直至 97 之前,好多工種都係工搵人,就算要 OT,都會有補水
如果你要人無償 OT,應該好難請到人
咪on9喇 每一個時代都有佢辛苦既野 無得比
周末上去東莞玩女人 玩到條賓周好攰好辛苦
上一代:
一家四口,基本上,老豆出去做嘢,已經夠供樓+家用+儲蓄,頂多都係老母在家做少少兼職手作嘢幫補

這一代:
一家四口,基本上,兩公婆出晒去做嘢,無償無盡OT,四大長老無償幫手睇細路,才勉強夠供樓+家用,唔會有儲蓄
缺少以上一樣,已經唔好諗住有資格買樓/生細路
以前OT雙計 過咗某個鐘數三計
連登而家所有po 都係比班細路圍爐,有第二d 觀點就話你五毛
你估80年代日本呀?如果真係咁撚開心,邊黎半斤八兩首歌
上一代辛苦係香港缺乏基建,同讀書機會少。佢哋嘅年代優勢係香港經濟高速增長,由於地產商未壟斷經濟,所以創業機會同成本分別比而家多同低。做小生意比而家容易。
上一代打份牛工都可以大陸養多頭家
我90後都捱緊
我飛機未搭過
衫好多中學著到現在
我2018到1020年都打2份full time工
曾經聽過住過山邊寮屋嘅人話,其實寮屋區嘅衞生同治安唔係想像中咁差。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞