成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
多數人負擔唔起,就算去到都只係跟團
咁做big4好輕鬆咁
3點3下午茶唔係幻想
不過係冇機既地盤佬
烈日當空拎住個鋤頭 人手鋤泥呀~你老味
3點3下午茶係勁熱勁曬做唔到野既休息時間
家下用機啦
其實上一代成日都話捱,我都唔係好明佢地捱左D咩
佢地D打工文化無論藍領定白領,我都覺得好歎
返到公司返返食早餐,食晏食到2點,3點3就老細萬歲,收左工同客食飯飲酒直落跳舞打牌,以前夜生活豐富過依家好多
物價係依家1/20左右,樓價係依家1/50
果時興跟團係因為無互聯網亦無特別門路BOOK到當地酒店景點門票
捱唔捱都好,係其次
但問題係點解我地要做同上一代一樣嘅嘢
以前D人鑽木取火啦,你上一代用gas爐係咪唔捱得
家下個個有電子狗牌,24小時要覆公司野,大家幾輕鬆
前幾年都係啦, 老蘭都係爆場。 而家既人消費習慣改變左, 你講經咩
所謂捱就係日做夜做
一份工唔夠就返多份
反正以前冇咩娛樂可言
有部分係取代,有部分係因為租金太貴成本太高或者比政策逼走
地盤睇好多位都仲要晒啦
正常人都係咁,如果D樓keep得到依家,根本好難唔富貴
咁多年升幅,加上收足咁多年租,想窮都難
但咁代表易搵工?
嗰陣時大陸亂到癲,
大把人偷渡落嚟,
人口突然大幅增加,
工作數目根本追唔到人口澎脹
其實你出得哩個post 喺度比較,你啲心態已經同你口中上一代人冇分別

人比人比死人,辛苦咗唔講出口嘅一樣大有人在

但我幾肯定嘅係而家00後嗰批priority 冇咗以前班人嘅謙遜厚度,個個一出嚟就巴之閉咁

利申90頭,打工接近十年,比老屎窟玩過,亦都俾好多長輩、同輩提攜過,但一做到啲senior 位就冇心機對啲後生仔,嗰種自以為是覺得自己知嘅嘢就係全部好令人厭惡
最羨慕上一代做office冇電腦冇internet
諗下果陣啲人如果要揾人簽文件 起碼搞幾粒鐘 如果你親自出馬 又冇人打嚟問你去到邊
返一日工就係做幾樣嘢 放工就真係byebye
我地做gym都係捱
唔明有咩好打飛機
生命只得返工=捱
有啲真係話打兩,三份工,養家庭,工廠工為主
你搵極端嚟比無得好比

正常一定係用普遍社會既情況
句野8 90年代講到而家
應該係8 90年代既上一代下嘛
者係養67 個仔女個代?
打開電視咪有,以前電視仲好好睇,播周星馳就成個屋村一齊笑
多咗人移民你有無睇過走咗幾多%
試吓唔好鳩up屈落移民度
香港啲嘢咁貴 邊個做傻仔
以前娛樂少 你都講得出 問下你老豆老母啦
以前幾撚多嘢玩同選擇 真係屌你都廢事
上一代,一個人打兩份工,每日訓5~6個鍾,一星期最多休半日,衫鞋著幾年,爛左就補補繼續著,全年得新年休息

上兩代,一日做16個鍾,返到屋企仲係到剪褲頭線穿膠花
八十年代先開始多人去星馬泰
日本洗費貴,比較少人去
睇下呢幾年發生咩事啦, 你講既夜經濟收皮係政治打壓

令人唏噓,曾是全球最頂尖金融中心,最活躍的自由市場,最大購物天堂,如今竟然要靠夜市拉動經濟
https://lih.kg/3504287
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞