成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
其實最後一次制水係80年代初
所以造成當時啲空姐咁高竇
收錢周圍飛

點同依家
香港果D50年代出世既廢老七八十年代果時餐餐魚翅撈飯,月月去星馬泰旅行,日日坐住炒股發達,等到D80後90後大個就係度扮窮,笑死
要請假排隊申請呀,咁麻煩去星馬泰好過啦
果時D工一年成廿幾日大假,請半晝去日本領事館搞簽證有幾麻煩?
逾半世紀前的60年代!當時一個14天日本旅行團每人收費2995元,而同年北角一個上車盤單位售價僅1.5萬元,即1人團費夠付首期,5人團費已可Full Pay買樓。

我呀爺用舊麵包換到杏花邨3房
捱一年都係捱
當年老豆一個月生意就夠買一個單位
買咗一年左右就無再買
依加成日講早知買多啲
上一代捱係上一代講

姐係再上一兩代先係捱
你真係幾天真

擔擔抬抬都好多辦公室政治架
同細路去呢,點請
老夫子個年代月薪都500啦,屌你有錦繡重一二百?鳩吹都畀啲誠意吖
買東江水之後。夠哂水用(太多水。太貴已經係後話)
剩係講夏天。三兩日停一次電。現代人應該已經接受唔到
都唔駛講去旅行=學校旅行=去烏溪沙

不過個個年代。向上流係易好多。入唔到大學。都仲可能去讀夜校。慢慢升上去宜家所謂既老屎忽。
早幾年我個同事退休。退休金夠買層樓。再睇番我份mpf
當時既娛樂係玩人。從肉體上獲得滿足
而家既娛樂係俾人玩。從心靈中獲得愉悅
嗰代港燦好多都同你一樣,講撚完同冇講冇分別
果時學校仲分上下午班,返上午班咪下午去,返下午班咪朝早去囉
放錢落銀行囉,再唔係咪一炮過供樓
1955到1970出世果班撚屌捱條柒咩。
出嚟做嘢就經濟爆升,佢哋老豆老母就真係捱嗱,起碼經歷過二戰。
日日屌屄屌到鳩痛。真係好辛苦。
我挑。

我出嚟做嘢已經拆空佢哋班仆街西洋鏡啦。

你話你大陸出世都仲可以講話經歷飢荒文革,係香港果班,屌屄屌到鳩痛新有佢份。
對於講港燦既支那仔黎講係點講都唔會明既
因為係弱智既
同老母係屋企成日話好辛苦一樣
地盤班老嘢話8X-9X年代係搶錢年代 依家就苦撚過弟弟 仲話以前要捱?捱你老母咩捱多勞多得係舊時先有 依家毛就有條
唔怪之得啲撚屌成日話去少幾次日本可以買樓。
食鹽多過食米
冇WhatsApp 呢樣返工最變態既野

少一半workload啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞