成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
搵得快,洗得快
諗住使晒第2日就可以好快搵得返
點知一個98金融風暴+00科網股+03沙士
美國boomer年代已經係發達國家
真係癲撚咗
70/80年代,去馬交都仲要搭大船
邊撚度有咁多人搭飛機去旅行
嗰個年代,你拎個 Pan Am 旅行袋出街,都唔知幾駕勢
邊個時代都有捱既,冇乜好自豪
總之唔年輕啦
不過每個年代都好似一塲公開考試咁
份卷深啲嗰年係咪就少咗人成功?
份卷淺咗係咪又會多咗高材生?
其實都係一塲互相比較嘅比賽
成功都係少數

至於邊個難捱啲?
其實都係你睇我好、我睇你好
認同
原始人住山窿,使唔使多謝埋原始人啊?
以前無旅行,返大陸已經當旅行
而且係講緊幾年一次
返工真係無咩點放假,日頭一份,夜晚一份

我老母同我講當年搵唔到錢,我老豆日頭一入工,夜晚18:00 放工返屋企食完飯再去返第二份,做到02:00,返到屋企03:00
第二朝07:00再去返
講緊

都係只能夠交租、食物
1970之前係無
真,佢地最驚大陸親戚睇唔起,捱係捱D一年都未必見一次既人眼光說話,有錢都唔會洗係家人身上,幫大陸親戚起屋,面子行先
條友on9 當年d時代曲已經反應左當時情況,老夫子成日都寫無良老闆
代代都辛苦,用條件比較無意思,但用百份比來講,我係支持一代慘過一代

成功人數來講,就真係一代辛苦過一代,可能上一代你勤力過4成人就成功,我果代6成,呢一代既已經要8成,因為櫈就得咁多張,9成坐哂人,咁呢一代點算?
而家搵4萬咪買400萬樓,搵8萬咪買800萬樓囉,咪又係月薪100倍左右,差係邊?唔儲永遠覺得難,下下個政跌落黎咩
70年代可能得有錢人先坐得起飛機,但80年代香港人去星馬泰旅行已經好似而家香港人上深圳一樣普遍,果時做菲林鋪係發過豬頭,因為好多人去完旅行會返香港曬相,每逢英女皇壽辰、聖誕、農曆年呢D長假期過後由朝幫客曬相曬到凌晨一兩點係正常過正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞