成日講上一代捱,但上一代所謂捱係咩情況?

567 回覆
905 Like 72 Dislike
果個年代,3點3有下午茶,個個收工就去happy hour, 落d, 打麻雀, 睇7點半, 去蛋檔揸下, 7點半戲院飛成日爆,夜場好似酒樓咁要排隊等位,加班?

有冇老鬼講下當年辛苦左咩?
上個代所謂辛苦,都唔知辛苦左咩
冇冷氣冇手機當捱左
但月入同依代差唔多 物價平一截 工時workload 學歷電腦知識
永遠唔會講
果時娛樂比家下多好多
班老屎忽最鍾意話自己當年捱麵包買左層樓 然後屌後生唔捱得
想問吓 2023年邊個可以捱吓麵包就買層樓既?
開肉檔
0000開工
做到下午
年中無休
當年同事買錦繡花園第一期,講用左2萬,但果時人工1,2百個月
依家做肉檔都係一樣,但買唔到樓
街市中午休息,同當年都係走鬼檔多,邊有得你長開
就算加班都係自願,因為有補水
而家2023年
上一代係指公元2000年做野果班?
樓主成個認知係錯撚晒
仲幾搞笑
差多不係倒轉黎講
你嗰啲娛樂而家都有,只係無人幫襯
仲可以再早d都得7,80年代係香港打工黃金期,有手有腳唔係太癲都大把人請
都係講緊月薪100倍
依家係未計首期借年薪一百倍
咁你講下咩情況囉,錯係邊?有例子?唔係就係你鳩up
roller場,disco,家下仲有幾多間?蛋檔?
上一代既捱係好多人根本連點樣謀生都唔識
你見好多做雞既成日話自己唔做就會餽死一個道理

呢個年代正常人都有基本教育
搵份工養倒自己唔餓死根本唔成問題
咁果批算係上兩代至少
以前加班一樣咁嚴重 有人返幾份工
你講7點半爆場, 可以好多原因.
1.可以係以前娛樂少, 出街睇戲係唯一娛樂。 點似係而家網絡發達, 一人一部智能電話。

2. 而家多左人移民, 真係會出街消費少左好多, 你見好多鋪頭都8~9點就收皮
細個住舊式7層高公屋

最惡頂係公共浴室公共廁所(仲要係無門,你冲涼痾屎會比其他人見到

無lift ,不過嗰陣細個年青,行樓梯無問題
佢地覺得體力勞動=捱
旺油尖旺都不夜天,唔係點出老泥妹
唔係因為英國人建設咗個健全社會制度
班撚樣廢老點「捱」都出唔到頭啦
講咗咁耐都冇講重點

到底捱乜鳩嘢?

正常就冇上一代嘅人喺連登

答得你嗰啲都係喺度鳩噏鳩估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞