呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
30年前,80年代香港供樓係十幾厘二十厘,計番2011至20201呢10年係低息年代,average 30年利率都貴到仆街
吊你啦
拎6球出黎俾首期跟住話多1700蚊肉痛
呢個比例真係有資格講飲凍飲都飲左

俾多17000就真係痛到教都訓唔著
買樓自住嘅人,其實有幾多個係100%肯定自己會選擇係香港終老?

如果唔肯定會係香港終老,買樓嘅風險同埋回報因素真係不如做定期/買債券
屌你使唔使中得咁應....
貴到唔值得買係你自己認為唔值得o者
對比非洲人,歐洲D樓一樣唔值得買,咁多香港人話歐洲樓平?

幾時睇香港樓都係貴,2003年我記得D人話,一個單位要百幾萬唔合理,
我第一個物業2013年買,都有人笑鳩我

咪一樣咁樣
而家租緊比人,一樣收緊租
我敢賭,30年後一定唔會平過而家
到時我退休咪慢慢收租

你咪租樓囉,無租客我D客點算?

我記得我2013年買完,成班仆街係2014年笑我弱智,話D樓蝕死我

而家呢個物業差幾十萬供完,真心,加息?哦
加囉

我而家多左人住咪要住大D囉,到時退休,小朋友搬走,我咪又搬返去住

有咩所謂?

其實升跌大家都無水晶球,無人知,供得起,買得起,自然就去買

買樓呢個遊戲從來都唔係人人可以參與既遊戲

你有權唔買,你有權笑,不過我好相信,30年後我退休個陣,我會好輕鬆

你?你覺得輕鬆就得
利息固之然係其中一個問題

但我唔明點解香港人仲智對港樓有希望

你話10-20年前買落緊係無所謂

到依家都做衝衝子幫人接飛刀既真係諗清楚
因為我低收入人士
我月入得20k,因為間屋得我自己住,所以得我自己供
管理費又2千幾
其實算幾吃力
不過自己住5百幾呎鬆動好多
成班人無買過樓唔知唔奇
我唔係自顧人士,每次搞都煩到仆街,我都想搞
其實你地計咁多年有冇諗過
減息同低息環境幾多年
加息時期又有幾快完
你加息初期叫我都明
而家都尾聲等減息了
咁係咪一世都唔應該買樓
係係係,咁你咪去外國買囉

無影響架

我又唔係最多資產既人,全香港幾百萬人陪我,有咩所謂?
而家美國自己都加到經濟奶野,仲以為會無止境咁加,真心好好笑
其實都係嗰句,有能力有需要咪買囉

記得要量力而為

唔好好似我咁
英國樓按都升到6%-6.2%,不過好彩英國high street 銀行唔做新移英撚生意,做唔到按揭,迫住full pay 買樓食花生
你叫班供供點面對
同埋樓價的確跌左好多
而家個樓市二手交投好低因為買賣家分歧極端
買既就好似你哋咁死lur減價覺得要再平
賣既講真有留意加息走勢都知美國加到頂
年尾都完了
唔捱都捱左呢段時間 尾聲先嚟走?
老死都等埋佢減息先走啦。

等爆邊囉
個人覺得樓價而家只係息口影響居多
買樓既自己調整翻個預期
估價跌呢,轉條撚按咩

管理費又要俾2K

租到港島2房,舊3房

拎埋首期做埋定期 4.x%

每月都執3K

希望入手買家,5年升返去入手價
你買過樓未?
利息比重下降
咁你用本身首期筆錢去買債卷一樣可以收息收返夠有突
唯一一個買樓有著數既情況就係樓價上升 但未來又明日大魚 又簡約公屋 而香港又
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞