呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
其實我哋業主而家仲係串串共
有實力串得起
跌一半仲係全球最貴,想問下香港稅後收入全世界第幾
可能會話多有錢人買咪得,咁睇新盤都清唔哂,二手成交低到地產代理汁幾百間
市場資金已經投左票
我都識講
維持呢個息口, 我投資個數去第20幾年後cover到租金有突啦
詳情睇https://lih.kg/AsxnOjX
等800萬既樓由高位跌250萬咪打和囉
我反而想知你有冇計清楚,你知唔知點解利息會愈供愈少?係因為你投入嘅本金愈黎愈多,果度嘅本金嘅機會成本你有冇計過?識唔識計?

你識計嘅自然就會搵到答案,唔識或者唔想計嘅就唔會得到真相。不過,有時真相係殘酷嘅,唔知可能會開心啲。
好想睇講呢句野嘅人每日飲77杯凍飲
借多借少冇分別。本金嘅利息一樣係成本,機會成本
樓價升又唔計?
跪求財自密碼
收入呢樣野人人都唔同架啦
一定有人因為加息之後供多幾千蚊而覺得負擔大左架啦
仲要多左既唔係本金 係利息
因為供樓既唔係個個都fg 50k 既連登仔
拎黎嘈都無撚用
正確。你住喺自己供緊嘅樓等於租緊樓,因為你佔用緊一層可以租出去嘅物業。

不過呢個concept 唔係好多人get到
你講得啱 識計數而又睇淡既咪蝕住走
相反既咪SH 然後繼續呃自己 供好過租
但係租樓唔使俾咁多雜費,呢D野好多人都get 唔到,自己除返開買入手續費,利息,稅,管理費,差餉,就知有幾大分別
一早講咗一億次...... 但係連登 根本已經冇任何理性討論嘅嘢. 無論係房屋台定係 財經台.

唔好講利息, 之前 全期加埋 $955 萬, 依家係 $1210. 萬, 前後差咗 $255 萬.

你想 去返原本月供 $22000, 嗰層原本 $800 萬 樓價要去返 $620 萬 先至得. 跌幅大概要 20%. 當然呢個假設係原本樓價 係處於供求平衡階段.
咁你最多只可以話供樓唔一定好過租樓
但供樓供完係自己嘅 租樓係幫人供樓 依句又錯唔哂喎
供多幾舊水冇咩感覺
句說話係冇錯 但講緊供樓未必係100%最有利
基本上呢幾十年炒樓只會賺 令好多人有理冇理買左先算

自住驚閪個D安慰自己架姐..冇人會想見到資產扁值
問題係租金個rate長期低水

兩厘幾租過千萬樓

你呢啲「幫人供樓」理論咪就係完全冇finance知識嘅師奶長期掛係口邊嘅口頭禪囉

按呢個理論層樓供1000年都值得買
因為供完層樓係自己嘅
好搞笑
買得起樓嘅通常都係人工高,學識高
但居然有咁多樓淡 人工低,教人工高既人點樣去買樓

就好似病人教醫生點樣醫病
你講借2球俾6球首期依個case個discounted cash flow仲明顯。

case 1: 6m cash買30年期treasury bond 4%一個月收HKD$20000利息,拎利息租8m樓約15k:

當平均2%inflation rate~
15000×(1+2%)^14.5 =19989
租金仲有14.5年先追到treasury bond monthly interest return

當平均3%inflation rate~
15000×(1+3%)^10 =20158
租金仲有10年先追到treasury bond monthly interest return

前題租金追過inflation,which is not necessary ture。

case 2: 6m cash買樓,每月俾息銀行。你自己計計cash flow。

p.s. 係為左compare 30年期先用30years treasury bond rate, in reality normally會買年期短利息更高既product e.g. 5-5.4% 5 years bond 之後mature 再roll。
cls
一兩個post串下大家笑下ok
咁多post做咩

就好似連登仔定期笑馬亞木班人高位接誠哥the centre
我心諗做乜鳩,人哋過億身家,蝕呢度都仲好食好住過我地呢班窮閪,今晚去砌邊個𡃁模
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞