呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
30年後
業主要預一筆20-30萬 維修費先
大約係租樓1年-2年租金
其次 上面計過 租樓比供樓 每個月平 2千
姐係30年後 條數係 72萬
呢到又可以比租樓4年左右
姐係要36年後 租樓先開始輸供樓
然而 以Montara 計算
到時已經係40年舊樓
到時價值仲有冇原價800萬係未知之數
但租樓要租足36年後 先會開始輸
考慮時間成本 點都會係抵玩D
當然, 如果你幻想 到時樓價係升一倍 (40年樓年齡 情況下價升1倍)
一定係供樓GOGOGO
Errrrrrr
其實又唔會仆街既
最多一個用出少幾次街食飯姐
咩都會通漲 十年前 就好似m記咁
樓價長遠睇一樣都係咁
只係升得快同慢
話就話咩美麗新香港 最後支那都係要靠香港對外輸打贏要
真係會收皮 一係支那收皮 一係世界大戰
一個大經濟體收皮全世界都係會收皮
你估美國唔想支那收皮咩 支那收皮佢都會收皮 支那咁撚多美債
除非你d錢 全世界咁分散投資

要入市 最緊要係拎個平衡點
你而家高息都負擔到
低息買 高息買 其實冇分別
但我唔駛每隔幾年搬一次屋
間屋鍾意自己點整都得

有乜問題?
收到
一加息 底褲都冇埋
大陸又係 美國80年代都係持續高息
宜家經濟好 只要唔爆 基本上都唔減息
香港銀行真係好好賺
咁多人供樓,咁多人還minpay
咁多人按樓
一日無天災,美股唔冧,香港銀行都未必收皮
所以除左睇息, 仲要睇後市

你話樓價長遠睇一樣都係咁
咁VOO長遠睇一樣都係咁

1. 租金+本金儲錢投資(例如定期,美債)
vs
2. 銀行利息+本金(姐係實際供落層樓到)

你覺得本金投資落邊到好?睇好邊個後市?
笑夠未啊你哋

未就繼續 因為我都未笑夠
如果樓跌租金唔升姐係需求問題唔係剩下加息,

英國加息樓價跌但租金升到不得了,因為有市業主將利息轉去租客道都有市,唔好話剩係加息搞到供多左

事實上香港樓價值低左,租金下降引致你覺得租樓成本低
有時都幾難想像以前十幾厘息係點供樓
望到份供樓表都想死
當然嗰陣樓價係低好多
大跌又未至於,陰跌就應該會
再往後就要睇下之後息口變化
2-30年美國國債咪4%囉
係唔係秒左你
人工又相對低啲,所以一樣要死慳死抵
證明你未搬過屋,你知唔知搬一次屋幾煩
租金唔使比本仲比少啲息, 剩返啲錢擺銀行收息呢條數你又識唔識計?擺銀行收息收60年複利有幾多你又識唔識計
供樓係自己嘅, 租樓嘅話如果樓價唔係大幅向上到時可以full pay買返層
全美on average嚟講,樓價佔收入比就冇香港咁高,但計埋房產稅同房貸保險嘅費用,其實一個月供樓負擔都唔係低
咁起碼等到開始慢慢減息先再講啦,如果同屋企人住緊,唔使交租,就點都唔係而家買。
如果要交租就真係要諗下計唔計到,計到都唔出奇嘅
咁租租30年後可以獲得啲咩
Full pay一層樓定咩
如果以依家個價入市, 再睇香港樓個後市, 就睇黎唔只Full pay一層咁少

1. 租金+本金儲錢投資(例如定期,美債)
vs
2. 銀行利息+本金(姐係實際供落層樓到)
舊金山灣區啲樓因為科技公司裁員,少咗承接所以跌,再加上本身都好貴吓。上年加息得咁急其實美國個樓市都回咗唔少,啲成屋銷售同二手樓交易都創咗十幾年新低,但今年開始個cash Schiller index又彈返上去,同歷史高位唔係差好遠

利申月入50k 做緊租租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞