呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
連登窮樓淡:

加息:睇下你地供多左幾多!不過3%其實算低!

不撚知想點窮淡勁撚過FED,預料未來30年加撚爆佢
首期用儲就碌柒啦 tsla 120上290呢度夠晒首期有突
你問班傻淡可能邊租邊儲首期,月月儲一千幾百,唱淡多30年就儲到
樓淡思維就係買左樓就會沒哂錢.經常將自己搵錢能力代表業主
拎得首期又過到壓測我唔信沒些少閒錢.係頭1~2年會手緊D但第2年有得轉按後會開始輕鬆.

當美國息口仲可能維持依個水平長時間,咁暫時供樓真係沒咩壓力.係當加多double 息我都會開post 做樓淡
講ML冇意思 定期仲高息 個個都做得
有冇多餘錢有咩關係 如果冇樓會收得仲多
有樓=跑輸
Citi 4.35%
假設樓價未來30年只會一直跌
假設租金未來30年唔加
假設息口未來30年都係而家呢個水平
假設未來30年零通脹但大家人工年年加
假設租/公屋係一定贏

結論:租/公屋勝出
1咩千 300都企唔到 我哋連燈大户299全倉清再反手put又賺 一定會低買高放 敢問點輸?
Same here
唔好問啦 定期4厘 tsla 1.2倍 國債又5厘 又贏
買唔買樓最主要係睇有無後代繼承

無後代買黎把撚咩
lm
人地640萬去計,你160萬去,基數都細過人,傻閪少啲幻想啦
唔好漏左管理費同其他買樓開支
你講到我唔駛供樓你咪又定義左我係死窮撚租租撚?
事實上我好支持再加息呀
我自住我唔撚驚
就算去到10%都唔驚呀

但我想睇人仆街多d囉
按息3.x厘 租金回報2.x厘
負cash flow喎ching
基數愈大愈蝕喎
你諗清楚d先?
求其買個營去梅窩訓兩年咩都搞掂啦 又chill又有lifestyle 梅中泊 夜晚睇住星空炒美股 日頭騎水牛炒港股 lunch就同銀行經理傾做定期 舒舒服服
搵人埋夠單咪開始加息,依加全球既金融政策比08前都嚴左,應該唔會好似以前咁郁啲就爆,呢個年代河蟹優先
基本法腐乳左本港一定行低息按揭嫁wo
冇轉玩法,復古啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞