呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
睇息差
好似而家香港咁 樓按借錢利息比其他利息低
借越多先越抵(唔計按保情況下)
維修費呀
邊到有講裝修呀
冇夾過呀?
支持以租代替買。
不過lihkg仔住公屋多,點解要搬
下 加息?恆指啱啱升穿2萬 呢兩個星期執左少少 夠冚有突啦 乜咁得閒留意d細數 今晚美股一開唔洗講 又升
無後代既話住公屋住成世真係嬴曬 租成世筆錢都唔夠買首期多
無後代 無痴線鄰居 曱甴屋既話
你搬過屋未. . .

租樓想穩定, 唔想比業主趕
而且唔想成日聽到業主話要賣,或者收番 又要搬
搬一次,錢都事少, 問題係煩.. . 又要執又, 要跟住搬運
搬完又要曬番D野出黎都算啦
你知到自己租緊樓, 間屋想點都唔得 而且 買既野通通都要考慮將來會搬番走 , 或者唔預會長用 , 租樓仲有1個問題 , 你老左係唔係幾廿歲仲租? 好多時你到中年, 50-60歲, 係唔係仲有精力去每幾年搬屋一次呢?
低息周期點會係9按輸,不嬲低息周期係有錢都按盡,低息周期大把人長期9按拎現金買匯豐賺息差

屌還屌,唔好屌到連基本經濟學都唔理
幾年搬一次真係冇咩所謂, 自己都搬過幾次。重點幾時都係個樓價抵唔抵, 同埋自己買唔買得起
你呢個問題你覺得係缺點
但對某啲人嚟講係優點
隨時可以換樓 住大啲 住方便啲
後生仔有幾可咁早諗住settle一世
仲有 今日高息買樓唔抵 唔代表一世唔買
定律
唔一定喎,
當兩個人都拎住三百萬首期去買樓,雜費就另比

一個去盡比晒三百萬係每期供小啲利息,但小左筆現金係手

一個就比百五萬首期,留返百五萬放落個供樓戶口收息,計落一來一回其實同上面一樣,但係就多一筆隨時可動用現金,而且有咩事依百五萬可以自動供好多年先斷供

定係其實係我理解錯,現實唔係咁
一個月利息夠搬兩三次
信政府,唔怕,係中央帶領下香港一定越來越好!
你咁睇好香港,多買啲,唔買正契弟
一減息業主反cup快過你啦
唔到價咪唔賣 租住岀去先
業主擁有層樓,但唔知蝕幾多
租租 無樓,但無買樓啲錢儲落有幾百萬係銀行做緊定期
無錯,認同你既睇法

所以買樓有買樓既好,我從來唔反對。
係房屋台d弱智樓好,先會想 事物永遠兩極化去睇。

回應你既問題,租屋 唔好彩既話 要密密搬 有咁多壞處,重點係 你願意俾幾多premium 去 解決呢堆壞處?
而家就係,唔理 回報率極低,你都願意去買呢個「唔洗密密搬、有自己一個屋企 可以拆牆 etc...」好處

再者,正如上便有comment提左,有d 人係鍾意 密密搬 住唔同地方 雖然我都唔係
揾到錢嘅人邊得閒年年搬屋
個個月岀糧mon住美國債 股票
先決定買邊隻 計幾多回報
然後再衡量下次死約完租邊到?唔好玩啦
如果其他野一樣
30年後 業主供完一層樓 但樓價可能跌/不變
銀行無乜錢 因為用晒黎供樓同比息

而租租就將無買樓既錢拎去做定期
複利息 三十年
閒閒地都幾百萬
5千蚊搬一次
唔計搬屋公司
當睇樓1日
執箱2日
拆箱2日
5日假呢到都唔只5千啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞