呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
美國唔係都係供30年咩
呢個時候仲買樓,一係高人工到唔洗理利息,一係高成數首期唔洗點供
冇計。國家安全好重要👍經濟次之
香港置業行政總裁馬泰陽表示,美國聯儲局議息過後於息口方向上未有明確表態,市場繼續受到息口向上陰霾籠罩,觀望氣氛持續濃厚;加上各區新盤續以低市價出擊「力谷」銷情,搶去不少二手客源,令近月二手交投表現持續淡靜。馬泰陽相信,聯儲局於下半年仍有機會加息,為本港樓市帶來不明朗因素,加上港府未有「撤辣」訊號,樓市「能見度」仍偏低,短期二手交投相信難有起色。

根據香港置業旗下分行截至今日下午3時統計,港、九及新界十大二手指標藍籌屋苑於週末兩日(7月29至30日)錄得2宗成交,按週回落33%,創6週新低,並為連續22個週末錄得單位數水平。本週末十大指標屋苑中,只有九龍區的西九四小龍以及美孚新邨各錄得1宗成交,而餘下8個指標屋苑均「捧蛋」。
過哂氣啦 當時唔敢入市 講黎都無用
就算比個財自密碼你 你都係無擔賺呢舊錢

之前美股/幣圈初期咪好多搏到
不過10個死大半姐
其實個個都知租樓=幫人供
自己供樓一定賺住慳租
但其實講得太簡單呢個二分法

因為過往十年廿年樓價gogogo先會咁樣講
而家郁下就跌又加息又乜乜柒柒
真係短租再計劃下都合理
新樓平過二手樓 呢下都打擊二手市場好多
如果樓市gogogo緊 點都係上車最正路

咁就睇你覺得而家/將來係咪gogogo
秒殺圖
上黎講多2句=樓爆=睇到人仆街

笑唔笑撚死
淡你老母咩,樓價跌幾多大家有目共睹
係睇唔過眼樓豬咁撚樣做比較啫
In San Francisco proper, the median home value is $800,000 with a median income of $81,000, giving a price-to-income ratio of nearly 10 to 1.

同香港唔係差好多,仲要香港一半人住公屋同居屋
2017數據,而家美國樓應該仲貴4-5成
分身是常識吧
三藩市一房租金較港貴兩成
另一個九十年代港人移民熱點三藩市,樓價中位數對比家庭入息中位數比率為11.8倍,去年市中心公寓平均呎價約為7,797元,對比2020年約12,891元,在新冠肺炎疫情期間急跌39.5%。三藩市曾被評為全球人工最高的城市,人均收入方面約為62,030元,比香港高出不少,但租金負擔卻比香港更重,市中心一房租金約為21,694元,比香港貴逾兩成,但勝在人工高,供樓平過租樓之下,市中心平均呎價比香港平16,760元或近70%。

跌四成點信
有無計租30年要幾錢
為家人工作賣樓 目送樓市飛騰市區租樓20載租金支出近500萬
https://lih.kg/3456844
呢個先係真正樓價跌嘅原因

供多咗唔係令業主供得辛苦

而係長遠投資回報減少好多

租金回報2厘
按息3厘
美債4厘
計完
樓淡話唔駛計
因為好快樓價drop to zero
到時可免費做業主

AA : 願意還價的客人已不多, 二手業主哭撚咗
https://lih.kg/AssFgiX
#131 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
依家真係租好過買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞