呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
你剩係講圖既其中一行
點解唔講埋本金?本金係自己錢黎
我賣左、供滿就係自己
就算樓價跌,我都有錢落番自己袋
租金你全筆都攞唔番
你升職賺多咗生活好咗關買唔買樓咩事講到租樓份糧就唔識升咁
至少唔會而加買樓
而加唔岩睇好/睇淡
但成交話你知 冇人肯買樓
而我都覺得 港樓大牛市已經行完, 妣後最多只會平穩
唔太大機會再出現 1年10%升幅
你考慮埋利息支出 其實1年回報 會唔會低過定期/fixed income investment
連登樓淡:
我地預測樓價將會drop to zero
所以你呢樣唔成立
咁租金個”本金”又點計?
請教下你啦
唔計cash rebate, 唔計轉按, 唔計ML, 唔計美國佬會減息, 唔計借幾多年, 幾多成數, 唔計供樓果舊錢=家庭月入幾多成
你做定期收d息都係自己錢黎
其實有時呢d討論我都唔明拗黎做咩
日鳩日係到拗
有人想穩定有個瓦遮頭 負擔得起咪供
有人想有flexibility咪租
係要打稻草人講到另一邊係弱智on9先得
洗唔洗全香港都一定要跟你方式先得

以家房屋台日日就係呢d罵戰 AA同其他投資產品打手係到群魔亂舞
已經冇哂真係針對房屋既討論
想問下點解息加左 本金個數供少左但都係一樣供30年?
佢哋覺得加息周期維持幾十年 又以為個個都係loser
即係邊度
咁要0先得
如果個租租識攞舊錢投資都會有得賺嘅,如果成世租無投資就gl
連登仔就係想咁
有d就算係0都唔想要,因為唔想俾差餉和管理費
都係住公屋好 又可以話自己係公屋富戶打飛機
又秒
如果未來30年都咁高息,你就算唔駛供樓都好撚大獲
Siu4
而家香港買左樓唔比賣?
30年都升唔到一倍既話。。。
所有業主都係樓好
全部都係睇樓價升到爆廠

人地想有頭穩定既家同埋臨老過到世
個個好似你地咁投資專家 好快就財自
個個都想移民拋棄自己係香港建立咁多年既野去做低下層工咩

你中意租咪租以家樓市下行都好明顯
日鳩日出post係到吹風罵戰
搞到成個房屋台烏煙瘴氣唔知做咩鳩

成個房屋台大部分就係剪報樓好樓淡罵戰
冇哂d正常討論
因為按揭最多三十年
08 之前高息時代好多供20 年
不過QE 之後個個推到30 年
層樓咁貴唔做三十年點供好?
D jojo 租完樓唔住走落街訓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞