呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
你中文真係好能差
30年你比既息唔提
30年後樓價 你唔提
樓價跌幾成 租金升幾成?
有冇睇宜家樓價跌幅夠租幾耐樓
供多幾多咪係租租度收返
講到好似會減租咁做乜
30年後樓價會跌50%
租金唔會升只會跌
得未?慢慢租到老啦你
樓好 樓租只升不跌
加左息咪當儲錢囉 供完層樓係自己既 租租唔供樓交完租身痕洗錢咪又係儲唔到錢
呢個諗法.... 唔怪得d儲蓄保咁好賺
加左息係銀行賺多你錢

加左息你層樓會跌因為要平衡返租金同無風險利率差

加左息啲人會情願擺定期、買美債(fyi 中長期美債都已經有4% yield以上,你計下你層樓出租有冇呢個profit margin),再用利息租你層樓都仲有賺
咪話左30年後比今日租都係會跌囉
滿意未?準時交租啦柒頭
供唔供得起啊,又加息啦
咁果丁屎咁多就要擔心供唔起?
加到20%先出聲啦
無既 係供多左 但都要住 無計
當然啦 要盡力 自己能力唔夠
又要格梗上車果班咪辛苦囉
利息咪當租樓 本金當投資樓到
而唔係拎去定期 或者 放係銀行

樓好樓淡又好 你都係要住
你租樓 諗野plan野 唔可以咁長遠
因為隨時幾年比人趕走 而且要受限於業主加租

好多人都話走 唔係個個可以瀟灑咁走架嘛
有d人放棄唔到屋企人 朋友 生活 工作

利:純粹有感而發
放心,政府宣佈冇雙倍印花税我實整多間
講到30年息口都係咁高咩
分分鐘下年就減息啦
咁又可以調返轉講遲 啲可能更加高息

美國30年房屋貸係講緊6-7厘
撤辣一樣仆街
恐慌性拋售
跌得仲快
佢地講到左供樓就冇得投資咁,連登fg都50k la
供25k都仲有一半
租樓真係貴左 年頭睇同開左關睇 貴左1-2千
E個真, 次次搬屋都想死, 最煩係pack野unpack搞2日, 體力活
第一間住半年收樓, 第二間住1年加租走, 而加第3間了
同埋唔係自己屋都廢事整咁靚
不過我都係買唔起樓繼續租..
上面有人話鍾意搬屋 可能真係有
只要一諗起pack野unpack真係好慘好辛苦
明明第一幅圖講左借6.4M , 比息1.5M, D傻仔係要抽頭一兩年講
唔好推 冇人買樓邊個接貨
供樓嗰啲盲㗎好多都唔睇

我哋要定時定候推翻呢個post等佢哋自我檢討
息口最終浮動,總有一日唔駛俾咁貴息;但樓價買嗰下就決定左,而家擺明仲要跌落去,唔係而家入市吓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞