呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
供供不喜歡這個留言
最近去開邊度買平價兩餸飯?
你痴老母住公屋, 搬乜野啫你
你當樓係奢侈品咁唔使討論啦
千金難買心頭好
人工又相對低少少, 但樓價相對低多多
就算貴息, 最後都只係佔入息2x%~3x%
依家相對平息都佔入息就40幾%
80年代我諗人工唔只係低少少啩
呢啲地方係突然間經濟暴升,市民供唔起就會爆。試問香港點會發生?如果你要同香港比就攞返紐約,多倫多,倫敦比啦

除非你都唔睇好呢啲地方嘅樓市發展,咁你都可以繼續睇死香港
呢條數本身都唔合logic
除左連登仔,正常人都唔會assume 30年都咁高息
宜家睇緊24-25先分階段減息,到時樓價又會波動
未來經濟唔好就更加無可能維持高息,呢D係基本常識黎
連登仔一邊假設高息30年,一邊睇淡經濟
仲有最on9嘅係
租樓租到幾多歲都好,最後都只係買服務,係支出
供樓係負債/資產
40年之後條數幾平都無得比,因為租客嘅住屋需要係直到生命盡頭
租得愈長就支出愈多,兩者差距愈黎愈大,唔會因為你用幾低價錢租樓而有改變
你岩
我唔反對買樓自住, 因為自住係長期
但如果你由投資角度去睇呢件事, 其實係唔值得而加買
我角度係由投資角度出發
如果從投資角度
個問題只會係「幾時買」,唔會係「買唔買」
如果宜家買唔抵
咁租屋就只會變成上面個條問題嘅延伸解決方案
而從來都唔會係 首選租樓
自住樓都未有, 就已經由投資角度出發 典型賭仔性格, 但十賭九輸
手持2層
點解會幻想我冇呢
又係自稱有樓既傻淡~
你講到有樓30年後咁慘, 仲唔賣樓轉租保平安?

呢幅圖,我再撳多次俾大家睇
https://lih.kg/AsHsmfX
你留意我字眼
我係講 [而加]
呢到只係由數學角度解釋緊租VS供 數學問題
咁又代表緊 有樓VS 冇樓
即理論就一回事, 實淺又另一回事, 但自己又唔會實淺.
自己都識strong hold唔會賣樓轉租
你講到咁柒自己都兜唔到
班人成日吹奏 租樓=幫人供樓
1.大部份人36年后都退休,退休唔一定租香港

2.當去到某個年紀,有樓果批人都住養老院
身邊個2層 1層長住
1層長放租 根本就唔會放, 應該係一世都唔會放
我數學角度只係由而加買定唔買角度出發
用數字解釋比大家聽 大家係呢一時間點
租同供 分別要考慮咩數字 要點計
我唔支持盲目樓好樓淡
要識計數, 計完真係OK 咪入場
計完唔OK咪唔入
但乜都唔計過諗過就沖入去 我會形容為傻仔
我又用數字咁答你
800萬樓
9成按
當出面租2萬
計完數 30年後 租係有錢過供 60-80萬左右
假設樓價不變
利申業主, 講句老實話, 如果係按9成的話 :
1. 而家樓價跌左, 轉按係要抬錢的, 未必個個有錢抬.
2. 加息下轉按PLAN個RATE應詃會冇咁靚.
3. 高成數按掲過左罰息機按保已經無得退.
所以而家轉按其實無著數, 轉按係要樓價+人工都升左先有著數
呢條數已經係假設左 10年後 實際供樓利息 得番2%
明晒啦,自稱有樓就一世都唔會賣. 但人地業主30年後就要過淒慘人生.
又教人用投資角度去睇, 但你操作點睇都係低回報啦
自打咀巴完未呀你?

業主30年後慘過租租:

自稱有樓:
買自住樓嘅人係唔會從投資角度出發
只會睇屋苑質素、景觀、大細、自己負擔能力
而家好多人買樓只係自住
用投資角度去睇就根本唔對題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞