呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
你想表達啲咩
咁你all in 買美債
估計佢想話港樓都係要跌四成,高位計已經差唔多兩成,即係要跌多兩成幾

不過美國樓市又好似升返,真心佩服美帝又搞掂
我放ml係活期
我啲cash flow 都放埋落去賺息
供野比利息真係好撚on9
升先係問題,息口同樓價應該係反比,息口高企但樓仲要上,即係個核心pce有排都唔落
因為有班傻閪cctoy日日諗緊攬炒,所以一定要唱淡香港樓市同經濟
安老按揭 送俾銀行
4000000÷30÷30÷365
每日飲少12杯奶茶

以前只能借到5-6成
儲首期先難 買左實搞得掂
但依加借9成 樓價跌
賣樓還唔銀行數
經濟一差失業就變銀主
30年後呢
跌就衰退,升就通脹,唔升唔跌好難喎
岩既 淡淡唔買樓好多個原因

2003: 沙士,明天都唔知會唔會死,唔買住
2004: 有自由行,但好驚沙士再來,唔買住
2005: 美國加息,供樓負擔大咗,好快跌番沙士價,又唔買住
2006: 150萬樓仔又細又舊又冇會所,再升阻力好大,一定會跌番落去,唔買住
2007: 今年睇樓市大跌,抄下股票先,大手入了中資股,中壽、中交建,樓唔買住,租住等跌
2008: 美國金融海潚,好快跌回沙士價,美國雖然減息,但啲股票做晒蟹貨,睇定啲,銀行又唔借錢,唔買住,總之本多終勝
2009: 美國QE1,公司生意好差隨時失業,特首仲叫人去大西北買4000一呎樓,無能政府,等跌唔買住
2010: 美國QE2,政府打擊樓市炒家推行SSD﹗樓價就升到97價,根據經驗樓市好快爆煲,陳德霖、曾俊華話息口只會上升,零息係冇得再減,信佢哋唔買住
2011: 樓價又升唔再追,政府一定再打爆樓市,陳德霖、曾俊華話美國好快加番息,一定無QE3,政府起置安心,很多人賣自住轉租等大跌,一齊唔買住
2012: 支持梁振英做特首,1%土地住100萬人,美國QE3、QE4月月印850億都冇用,最少跌3成,都係唔買住
2013: 政府再加辣打擊樓市,陳德霖、曾俊華話香港可自行加息,收緊咗按揭,日本歐洲無限QE都冇用,樓價就快大跌,唔買住
2014: 美國月月減債退市,而加息期就快到,伊波拉殺到來,佔中業主一定大劈價3成4成,香港玩完,業主雖然暑假大幅加租2成,忍住先,反正就大跌,年尾又有2000間居屋平售,歐日QE都冇用,唔買住
2015: 專家話細價樓就快爆煲,等緊政府加辣,美國就快加息,潛在新供應7萬3千個,跌5成不是夢,唔買住
2016: 終於加息四分一厘了,供樓負擔太重,又加3厘壓測,都係等跌7成8成,唔買住
2017: 供應開始多了,美國又加息四分一厘,樓價必然下跌,等跌9成,要買都買日本樓,香港樓不了
2018: 年紀開始大就到4張嘢,銀行借唔到還款期三十年咁長,個市又乾升,要跌多啲先得,又唔買住
2019: 香港無希望,好驚2047年無50年不變,不如兩公婆齊齊唔做嘢,排公屋等上樓,派到新公屋就發達,唔想做樓奴,又唔買住
2020: 新冠肺炎樓市有排跌,隨時返去沙士價,加上國安法殺到,美國準備取消香港獨立關稅區地位,唔洗講,香港世界末日,啲樓跌到阿媽都唔認得,千萬不要接火棒
2021: 通脹好勁, 又有肺炎, 就來加息, 唔買住
2022: 美國加息加到10% , 大量業主bbq 等下先
2023: 大陸經濟唔惦 一手貨尾單位好多
2024: 明日大愚好多供應
樓主做乜教精班「公公」/未來「公公」
拎筆首期去投資/做定期 複息效應下cash flow 都會越黎越多
同業主講年尾先交租
將啲租做埋定期
實行租樓日日賺
成大層樓跑輸 比你賺返少少甜頭囉 活期擺得幾多丫
搬一次屋
又要睇樓又要搬屋至少哂5,6日
加埋搬屋又要錢
傢私可能唔o岩位又要換
呢啲有冇計埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞