呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
條友出晒名啦 真係未買過樓
係就好 世界跳多啲執行力差既窮撚 又無樓又唔識玩股又怨天尤人
其實係咪今日買係計呢嗰息,30年都唔會減? 定係都係跟巿場息口移動? 有上限下限?
利申唔識
屌真係唔識架你

Sorry 我唔同on9討論
Bye
我都覺,多謝提醒!啱啱離場
樓價跌咁即係D人唔洗借咁多

我當兩房跌到250萬,三房350萬,到時八百萬已經係超級豪宅啦

買2/3房仲洗做九成比咁多息咩
政府囉仲要問
無後代死咗都自動還返畀銀行架啦
全球都加息
照計供樓一樣難左
但人地d 樓升到爆
其實係點解
https://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20180625/mobile/odn-20180625-0625_00202_011.html

當時英資行勁賺息差 他憶述:「八十年代初,受全球通脹和石油危機影響,全球利息升了上去。 香港的最優惠利率當時由兩間英資行滙豐和渣打話晒事,物業按息處P+2%和P+3%水平,而當時的P是19厘,亦即實際按息高達21厘或22厘,供樓非常辛苦。

講到買債券一定賺
你自己都手口不一,仲邊有說服力
雖然明知你自稱有2層樓都係吹鳩水
控制唔到你GE
仲要啲供供永遠唔諗咩係機會成本
裝修費邊有咁平
你真係唔係好識
上面講緊treasury bond

分唔分到國債(t-bill,t-note&t-bond)
同其他債既分別

就算蝕匯率都cap左max 都係蝕1.3% (7.75-7.85)
前題你係咁on9 ,7.85買,7.75賣先會蝕。

扣左interest return買treasury, hold to maturity係無可能蝕。

News蝕果啲係其他bonds
唔係全部treasury
前題係你要Hold to maturity,政府用返個價同你買
10-30年 bond, QE都溝淡曬你 purchasing power la
你又講緊另一個議題,首先正常人會唔會買30年期 low yield bond

唔講咁多啦,你了解下coupon rate, coupon period, YTM,咩係overpar, discounted/premium bonds點樣派息再同人傾bonds啦
搬屋都要一舊錢....
可能無人理

入來都係買唔起樓嗰啲圍爐

利申

me
火棒俠
gchi再加息展示實力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞