呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
唔使計啦, 計乜鬼丫
理論就一回事, 實淺又另一回事, 但自己又唔會實淺.
自己都識strong hold唔會賣樓轉租
唔太理解, 點解 30年後業主要比維修費 就係過淒慘人生
樓上問題係講緊 30年後會點
我用數字解釋番 要預20-30萬維修費有咩問題?
將相關數字對比租樓 點解又有問題呢?
定係你覺得我用數字assumption 有問題?
我去到#820 已經提到
要識計數, 計到OK 咪入場
你自己鳩UP完一輪都唔理解, 我又點會理解呢?
我覺得我地對唔同題目理解方面有出入
題目應該係講緊 買樓
然後你講緊係賣樓轉租
似乎大家討論緊唔同題目?
如果連登仔屋企間屋係買既話,大家係咪已經屌鳩父母點解當年捱貴息供樓,唔轉租留番d錢傍身?
睇完我真係好驚,揸緊4層樓,可唔可以過兩層俾你先?
明早6點長洲等
買過樓未?估價跌就轉唔到,笑死人
班大陸人一直供緊4.5%樓上
條數仲恐怖
你自稱有層放租樓仲好笑, 依家放租回報咁低, 你仲唔賣樓轉買美債?
仲話用投資角度去出發
你自打咀巴夠未?
整咗個excel俾大家計下應該租定買
https://file.io/JEpoSYycBAHC

除咗黃色格之外其他格唔好改。
入返自己覺得合理嘅數值,再判斷下應唔應該買/租。
其實你focus 位置係咪應該
量化解釋點解而加買樓好過租樓
好過質疑我有樓/質疑我點解唔賣樓買美債
咁樣似乎對討論比較有幫助
支持!
麻煩曬
除咗Excel個結果
大家仲要考慮好多嘢

Owner:
1. Excel未考慮稅項同維護成本
2. 問心依家香港嘅情況樓價升幅維唔維持到3.2%?

Tenant:
1. 可唔可以堅持連續30年將租樓慳到嘅錢買S&P?
利好啦,愈黎愈值錢呀嘛 愈供得多愈好 啲息愈貴愈好
傻仔,好肯定話你聽樓價只會不停跌,保守估計未來幾年會跌一半以上,然後平穩下跌
Block 7左個咩聾耳陳
極度典型文塞人生贏家自滿性格
睇到佢打字都燥⋯
叻啦叻啦
係網絡世界咁撚認真把撚
乜柒都要贏 自己岩 人地錯
呢種性格缺陷真可悲…
次次講呢啲 就會話有更好既投資 咁事實呢 事實的確係買spy voo 賺到錢 但其實有更多人係股市大跌果陣 大批人手震蝕埋個首期 蝕錢個比例一定多過樓市跌要急著賣既多好多
識唔識睇yield
咁冇嘅

教埋你發達
你自己都執行唔到

咁跳樓死咗佢算
日本, are you talking about me ?
你去深圳,上海望望先啦

香港仲有幾多外國人會黎?

上海飛歐洲d 機而家仲多過你香港呀

人地去玩呀? 人地去傾生意呀!

仲學人同西方城市比, 2023 年啦, 醒啦
因為老豆老母上車個期樓價無咁恐怖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞