呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
依家就係利息貴過租金, 仲未計管理費差餉
樓好會同你講leverage,希望樓主珍惜生命
年輕一代好多老豆老母都有樓 可以食屋住屋企

再唔係租樓租到退休然後可以大陸full pay 買大屋退休,香港樓又細又貴你自己住啦
人地講qqq你就拎隻tqqq嚟反駁
不如你用gme同樓比啦咁
你會贏得開心啲
要幾大舊cash ?
做緊70萬定期圍返一個月收返$2400,已經幫補唔少,自己只係貼返2千幾
第一年拎嘅cash rebate
加埋100k 免稅額 (就咁睇呢度應該冇咩人去到交17%)
點計都抵過租
供多年轉按又再玩過又賺多次cash rebate

Btw 出面定期做緊4.x% p.a. 利息
有錢fullpay都會做mortgage 啦得嗰3.6xx%

睇淡香港樓市有兩個原因
1. 息高(8成見咗頂除非美國佬爆大鑊)
2. 香港冇未來

不過樓價同股票呢啲都係講cycle
有機會喺往後某啲日子
唔知點解 解釋唔到地脫離fundamental 咁升都機

緊記謹慎行事 同埋唔好過分堅持自己對宏觀嘅睇法
樓主咪點出左個答案

啱啱供或將會買樓嘅, 已經唔係飲少d凍飲, 係食少幾多餐飯問題

就供滿嘅加幾多息都wfc
不過公道啲講句
睇全期無咩意思
去到最後幾年,2萬幾蚊邊度值錢
呢度啲人咪就係吊30年後唔會一直高息,30年後已經有層樓等等

我自己淨係會睇頭5~10年
利息貴超過double係好傷
可能真係因為咁而被迫降低生活質素
駁唔到
人地買得起供得起 你理得人 香港個壓測咁難過
過到都代表班友薪高糧準啦 成日討論人買唔買樓不如腳踏實地過好自己生活啦
7月加完應該會暫緩加息,但係講到等減返完全係無任何根據
大把喎ching
笑死,香港三個月後會變成點都唔知。重喺度講三十年後供滿點點點
6.4M樓最多咪13-4K租
無咩所謂啊,我錢多
但公司有租金補貼
連登仔個個fg 50k 兩公婆加埋搵十幾萬一個月好平常 搵唔到就係窮人唔準生仔 投資好易 是但買下美股一年都升十幾二十%

但一講到買樓就起曬鋼 明明有依個錢同能力係香港買樓都只不過係散紙

然後計mortgage又唔計cash rebate又無用model plot 下 就咁啪個數就當係 完全唔知做乜鳩
黎緊大量公屋供應
我兩公婆仲要一人養一部車都仲輕鬆供緊樓
唔知班傻閪做乜鳩
係呀 不過唔係比香港人住
佢哋想樓爆,業主仆街
然後自己執死雞
減息?傻撚左咩
一準備減息你層樓起碼跌多2-3成先
放寛嚟比啲高收入人士買囉 你借9成都要過到壓測 唔係話借就借
搵緊84k一個月都唔敢買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞