呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
高息持續30年?你覺得有可能?
果時有個post講如果中咗美國marksix
一次過拎定分期拎
有人講拎嚟做定期都多過一次過拎
先有人話咁多年低息 得依家先高息
邊有30年咁高息

但呢個post又講30年都係高息

利申:樓淡
低息已經持續左10幾年
你搵一搵高息持續10年先講野

高息對經濟大獲D,定低息對經濟大獲D

我諗你返去讀多幾年書先
咪即係有高有低,佢拎張持續30年高息 圖,係無意義喎。
係咪之後低息環境之下,又可以拎黎打飛機?
風向又轉左
之前話每個月多幾k輕鬆啦
依家變左成世都咁高息咩
240k around
30年咁高息應該啲銀行爆先
咁以前樓價對比人工低啲
買樓果下已經要諗第三十年有幾輕鬆黎吊命
救撚命
有錢唔可以等多幾年先買?
首期比成6球
不如你加多2球唔洗供
樓主岩岩讀完書?近幾十年持續高息時間有幾多?
持續低息時間有幾多?

會有一個地區會長期高息搞死自己國家經濟?
我就係跑唔到2球番黎焗住上會借2球
3里幾 高息
可能30年average真係咁嘅息口
有料嘅咪整model plot下 又可以計下discount rate
加上有compound底下 assume一個息口一定分別好大
但簡單計法點都唔準之下 直接用低息計唔理個risk反而仲大問題
有錢就唔會2017年到而家都唔敢買啦
上面成堆樓淡全部2017年到而家都唔敢買

當你租金$15000,呢6年都交左100萬租
咪等囉,再等多十年,交多200萬租
即係人生都交左300萬租

我買完樓,加完息,我仲有層樓,十幾年租樓,得到一堆租金收據?
樓主係淡友得嚟無咩數學頭腦淨係望而家高息呢一兩年嚟講。

假設一世高息
假設無息除本減

其實淡友有好多嘅理據但樓主用咗個自曝其短嘅point去講
Ching當左成舊P-2.75%係市場利率?
樓好:

自住驚閪咩
人工加完飲多兩杯凍飲都仲得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞