呢幅圖,我再撳多次俾大家睇

975 回覆
1579 Like 70 Dislike
可以得到每年定期/投資 得黎既錢
到時full pay又得做乜都得
30年後層樓會蝕
咁你啲cash in bank又唔會depreciated?
除非你有迫切需要
唔係諗唔到點解要宜家買
呢一刻的確租好過買
Cash in bank 做定期 做要複利息話
呢一刻真係好過供樓
除非你係樓好
覺得香港樓價必升
而唔係好似日本咁停滯幾十年 除時仲要跌到仆街
每買一次傢俬都只係預兩年
唔方會造靚衣櫃靚床
就算搬到去新屋
呎吋攞落唔同位都會顯得間屋好古怪
啫係成屋ikea 淘寶cheap傢俬
30年供樓金額大致不變
30年租金會一直持平我有保留
而30年後租租繼續交租
業主零供款先需比雜費
最終邊個先儲到錢最早財務自由
自己諗
當租金同你供樓嘅息一樣
你供樓最後得到層樓,只不過係因為你比多一份錢
得勒得勒 今年跌三成 出年跌四成丫ma
因為低息仲大鑊
btw對美國嚟講,高息都冇咩事
咁唔該你哩啲樓好教下半山每個月畀廿幾萬租嘅戇鳩仔去買樓
30年後本金投資回報cover到租金夠有凸
30年後本金投資回報cover到租金夠有凸
講按揭成數越高,就最撚笨柒條友係唔係未買過樓?
同埋有ML, 呢30年就算你唔識投資純儲CASH, 你都係會愈供愈少息.
成日出POST 租/買, 好簡單你想住個屋苑租金回報低過按揭利率就一定係租抵過買架啦, 都唔使計差餉地租管理費.
借錢買樓投資等同於你MARGIN, 睇淡樓市咪唔好買, 調返轉樓市反彈個陣班友咁有信心追到價咩, 同股市一9樣,講到個個都少年股神, 個個都係仲使係連登9吹
住公屋咪好囉,根本應該立例,買賣樓宇犯法,連登仔就最開心,因為佢地就唔會俾人發現自己有幾閪窮
咁係依加加左息姐
佢慢慢減返息好似之前咁
咁你又點睇?
係 但你前題係高息周期同高成數按揭下
計晒數貼埋圖
都仲可以無限loop問d on9問題
計好又點, 根本就無結果
LOOP 黎LOOP 去都係講緊HK PROPERTY MARKET OUTLOOK
同股市一樣永遠有人睇好有人睇淡, 有咩意思?
跌到仆街負資產 銀行CALL LOAN 又得., 10年8年後升左又得
唔通仲得閒上黎鞭屍?
咪係 有結果一早個個係租或者個個買
根本唯一影響既就係樓價將來升定跌
同你急唔急住搬出黎住
其實頭五,六年高息已經好影響你全期既利息
因為個lumpsun大,同你最後幾年高息係差天共地
咪係, 連登你一支公租劏房最抵添, 又唔見個個租?
有家室既生左2件個D, 唔使睇校網? 有老人家要照顧個D唔通仲買唐樓?
要租要買睇你本身計劃同生活方式, 呢D ITEM 每個人都唔同, 你PUT 幾多落個SPREADSHEET 度仲難過你估個INTEREST RATE.
一日到黑淨係識攞個SPREADSHEET 講租/買個D, 難聽D 講, 真係非常幼稚.
不如估下30年後連登仲存唔存在
留過POST 既人仲會返黎鞭屍先再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞