Metoo風暴後 台灣總統大選最新民調顯示:柯文哲以超過30%支持率力壓賴清德、侯友宜奪榜首!

633 回覆
39 Like 86 Dislike
師兄用柯語錄反駁柯黑係無用的
又係呢套政治唔重要,最緊要經濟嘅話術
話你戇鳩怕你嬲
如果美國佬判斷你台灣守唔住,你成個電子業都可以比美國佬搬走,仲經條春濟
台灣人到時全民種菠蘿囉
其實你知唔知自己講緊咩
睇到笑 好on9
認同侯友宜同郭無資格講哩D.
不過黃真係俾人抹黑得好勁.
我地就睇下716 有幾多人上街
你真係連登典型傻閪
其實柯的論述有一點好清楚講明
”統獨”係一個假議題,跟本唔存在
民進黨已經唔可能再用獨黎爭取
國民黨亦都唔可以講兩岸一家親黎爭取

柯的理念係要樣平衡,係一個比較實際的出發點
統獨既然係假議題
咁習大大果三隻航母同幾千億海軍軍費,應該係攞嚟出海釣魚用?
這兩天聽到最沒有邏輯的話就是這句:

❌問柯文哲為何要重啟服貿,他回嗆「小英如果有本事,現在就把ECFA停掉啊」

欸不是,現在有嚴重問題的是「服貿」,你扯ECFA幹嘛?

叫你不要吃💩,你扯其他食物也很難吃???

❌柯文哲更嗆總統蔡英文、民進黨總統參選人賴清德,蔡過去把《海峽兩岸經濟合作架構協議》(ECFA)講得多爛,如果有本事就把ECFA廢掉。

ECFA是馬政府簽的,蔡英文就算再不喜歡,都是國際條約。上台就廢掉ECFA,不是立刻被說是兩岸關係麻煩製造者、只會挑釁嗎?

如果蔡英文廢掉ECFA,藍白陣營柯文哲們會放過蔡英文?

現在又來扯不高興你廢掉啊!柯文哲以為國際談判是小學生吵架嗎?這個國際外交智商我看只有57!

👉👉👉重點是,ECFA早收清單都在討論關稅,說到底,再怎麼樣,就是關稅減免的產業類別,還有減稅多跟少的問題。

之前蔡英文為什麼不喜歡ECFA?因為談判架構的策略設定,其中許多台灣提出減免關稅的關鍵產業,被中國拒絕,對台灣產業發展不利。

但再怎麼說,服貿協議對台灣的衝擊和嚴重性,都不能跟ECFA相提並論。

(貼兩則之前馬政府談判ECFA架構被抨擊的問題點,讓大家感受一下,為什麼蔡英文會不喜歡馬政府的ECFA)

柯文哲拿ECFA來比重啟服貿,簡直是XX比雞腿!!!

Btw,侯友宜也跟進柯文哲喊重啟服貿,台灣的叛徒真多,一起清一清吧!

#誰說要重啟服貿
#誰就是台灣人的叛徒
澤仔戰前啲人都係質疑佢太重俄國背景
四叉貓肯用3000蚊收,國師肯放未?

蔡英文啲地乜係保護區上仲拎黎做停車場?
平衡就係做鴕鳥,地下搵個窿捐,睇唔到聽唔到就得
民進黨本身都想要服貿架
但雜種要你認同佢個版本既92共識之後先肯傾
咁佢傾黎做乜 重啟黎做乜
如果有得傾既佢一早重啟左啦
連任左兩屆大把時間都唔重啟 都仲可以講到民進黨一直都想但無機會咁
館長成吉思汗經營不善,冇銀行借錢,就屌民進黨做乜冇補貼

但人地健身工房賺到笑
你真係牛皮燈籠

政治唔係唔重要 反而係落實喺生活每一日
你有實力,根本就唔怕統獨問題

而唔係日日 係到講意識形態 呢d 冇意義既野
事實係,普京之所以判斷可以攻打烏克蘭,好大程度係因為選咗啊澤仔出黎,令普京覺得烏克蘭人軟弱可欺
澤仔turns out係一個真漢子,純粹係天佑烏克蘭,冇人敢寫包單呢隻柯p都係呢種人,不過我就覺得英雄好漢應該唔會係五六十歲人仲做媽寶嘅人囉
講緊台灣,理得你中共幾多兵力? 係咪零兵力就可以宣佈統一,定係一直爭取,等美國滅左中共先? 個問題係綠無辦法再用獨黎爭取選票,八年,屁都唔放,係咁加軍費就獨到?

相反國民黨九二共識,雖無講中國係指邊個中國,係蒙糊帶過,但一樣用唔到黎講,台灣既統一係台灣既中國而非中共中國

兩邊都做唔到,柯理論係備戰,同共處,最重要係台灣人受左八年既經濟民生問題,有時統獨問題太遠啦,只會顧及現在,柯亦都係夾在藍綠中,被含淚投我估
唔會

連23條都要等
我又好想睇吓習大大建設咗10年海軍,三隻航母幾千億經費,你點樣用嘴砲打爆佢哋囉
有實力,當然唔怕統獨問題,不過你點樣唔靠美國,用嘴發展實力先?
經濟民生問題就係政治問題,台灣只有跟緊美國一條路,你台灣人夠膽曖昧不清,美國人就絕對唔會為你犧牲性命打仗,美國佬會將你成個電子產業搬走,就算炸左成個台積電殺晒所有工程師都唔會留低益中共,到時留低台灣人種菠蘿維生,我又好想睇吓仲有咩春經濟民生可言
當政蹟要上網"揾" 而唔係人人都已經口耳相傳
好打極有限
你可以唔撚投, 事實就係你點樣都投比佢佢只要做得好過建制就有票所以你咪玩到今日呢個結果自己衰完仲想台灣衰同一樣野, 冇機會輸點會做返好呀
賴清德話打柒習近平,到時你班藍白粉咪又話賴清德挑釁

人地八年以黎強化國防,令到支共不惜一切要下架民進黨,講一句客套說話就放到無限大。Donald trump 夠話習近平係他好朋友,咁trump 都係親共

柯文哲都認自己內部討論白皮書有提重啟服貿,仲罵點解會有人泄露
我的柯粉好友一直拿著公聽會的影片糾纏,不得已做了一點逐字稿的文本分析,請大家取用:

唉。你請我拿出證據,那沒辦法只能再多說幾句:
一、在他接受黃暐瀚專訪前,因為他的態度一直曖曖昧昧的,我也不容易確定他到底想怎樣,當黃暐瀚問他說:「先貨貿再服貿,先監督條例然後再談貨貿再談服貿。」
柯:「對呀,這邏輯很清楚。」
黃:「所以未來你當總統是會往這個方向走。」
柯:「對啊,這一定是這樣。」

在對答當中,你認為柯對服貿的表態是什麼呢?

就像我們決定晚餐、消夜吃什麼:
A:先點濃湯再牛排,先叫餐前酒然後再點濃湯再點牛排。
B:這個邏輯很清楚。
A:所以下次你來用餐是會照這個方式點餐?
B:對啊,一定是這樣。
問題來了,在這段對話中,B是否表態了下次再來要點牛排?

回頭看看柯與黃的對話,柯是否已經表態要談服貿了呢?

二、那部影片我看過好幾次了,但是說真的,他那句「我是反黑箱,不是反服貿」在整段話裏很刻意,也很突兀。和他所陳述的關於服貿的觀點自相矛盾。他在第一段談的是台灣醫療的狀況、住院與初期照顧與健保的費用、醫師納入勞基法等。
第二段:柯原話:「服務貿易實施以後,對台灣的問題是有幫忙?還是沒有幫忙?這才是重點。」
柯:「第一、馬政府不是說ECFA會讓國民經濟成長嗎?沒看到啊。....你ECFA就沒成功,這個服務貿易協定也不會令人相信」

→ 這段他認為在不成功的ECFA架構底下,服貿有可能成功嗎?(否定簽服貿的價值)

再來插一句與前段無關的:「我不是反服貿,我是反黑箱。」

接著他回到議題,他說:「餅不要畫太大,這個中國市場怎樣怎樣,請問你,台商有幾家去大陸是賺錢的?帳面收益已經Plus了嗎?意思是說大陸很多潛規則嘛,看得到吃不到。」

→ (此段意謂一般台灣人在中國其實根本賺不到錢)

柯:「....衛福部文件上載明,大陸企業獨資或合資將予規範,這是睜眼說瞎話!....我跟你講哦,寫的人到底自己相信不相信?」

→ 這段的意思是服貿開放中國的企業來台,他不相信服貿能夠規範。(所以語意上不是很同意服貿開放對吧?)

柯:「就我們現在馬上可以看到的,高階的醫療人才跑到大陸去,......高階的會跑掉,低階的薪水會降低。」

→ 這段說了開放服貿會衝擊較基層者的薪資,使薪水降低,柯當時會同意讓大眾(以醫界為例)薪水降低的服貿嗎?這段看起來他並不支持。

柯:「我坦白講,這個服務貿易簽下去,擋也擋不住啦,這是螺絲釘戰術,輕輕地釘上去,越鎖就越緊,所以很清楚服貿一實施,一定高階醫療人才跑掉,那低階的薪水會再降,因為大陸的會跑過來嘛。」

→ 這段柯也說明服貿會讓中國和台湾越鎖越緊(造成依賴),再強調了一次大陸的人會跑過來,薪水會降低。柯當時覺得這是好還是壞?

柯:「長照服務政府要自己做,等敵國來幫你做,不要開玩笑了。」

→ 當時的柯認為中國是敵國。

柯:「教育和醫療方面的服務若要協議,最需要逐條討論。」

柯:「有困難的項目政府要自己扛起來做,不是等大陸資什麼的過來,人家幫你做,這樣是不負責任的政府。」

→ 當時柯認為愈重要的項目愈要台湾自己做,不要想透過服貿引進對岸的錢才要做。明顯不同意服貿的本質。

柯:「我反黑箱,不是反服貿,反包裹表決....」

又是天外飛來一筆,主要論述內容都是反對服貿的語意,却都突然加入不反服貿的口號,感覺前言不搭後語。

以上。
又叫人含撚投民進黨,又屌柯p投共,溫水煮蛙
明明自己投撚咗民主黨三十年,比人煮咗三十年以為自己好撚醒,教人投票
民主選舉係相信個制度,唔係相信個人
有支共加藍動員,實好多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞