(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區211新手問嘢睇#1

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我果時去間野已經無咩客
中午十二點成個場5 條友都無
唔知班老闆地點頂個場
都係上環強好多 你有冇見過一間健身室
係將兩個squat rack放置於假草皮地毯上?
於上面做squat同dl 著幾靚squat鞋都冇用
以前中午時段平均都有10幾個會員
但好多都已經退會走晒
個場雖然機靚 但價錢唔平 prepay一年要9588
面積偏細 好似都係4000幾呎 同大部份24/7差不多
唯一吸引力係人少 少人爭機用 但太少人又怕佢維唔到皮執笠
做開pure 一入去覺得有d 焗促
我powerlift
見到成個場得一個rack 已經
但原來d bar 同rack 放晒入vip area
呢個世界好多人有閑錢有啲錢冇埞使咪開下247都仲未講可以幾條友夾
加上做gym既人只會越來越多,你而家見到Regular做既都分分鐘唔夠位,更多嘅係join完一個月去得一兩次既人

賺大錢就應該難啲,但我覺得回本一定回到
七仔珍珠奶茶依啲咪一樣開到周圍都係
唔怕話你知 個場當初主要為做私教而開
開張之前佢地手上有班貴客 而班貴客又喜歡果度私隱度高
好捨得俾錢買PT堂 可能因為咁 老細心目中覺得月費客係次等會員
每月只幫趁800上黎磨餐死 唔同班貴客 上一堂都收800咁大成本效益
所以好多野都偏重去vip方面 就形成你所講現象
你做開pure 其實唔會習慣The Vault咁逼狹
試玩完一次 就算冇個閪臉reception都多數冇興趣join
總公司收每間分店franchise費都已經收到手軟
至於分店做唔做得掂 兩三年後你就會睇到
成8舊都無得用晒個場,仲得一個rack?
真係俾多少少去pure算
暫時有無247執過?
好黑暗
食肌酸要唔要休息期
加左層應該好d掛
不過本身樓下都係閪 逼撚到仆街 db區
Cwb見過 alan tong係度操
Penny柒撚到,輸咗話自己未認真hea玩,dllm尊重下自己 尊重下ifbb職業選手呢個身份啦,人又廢心態又撚柒,影撚衰晒香港,屌佢老母,咁嘅運動員精神 枉為教練 垃圾
db區咁細 當然逼到仆街
仲有佢d bench推唔到出去
俾幾部機同fixed weight barbell架頂住
全部只可以於db區塘水滾塘魚
d擺位都幾反智
佢係咪剛同charly出完pro賽?
其實而家想開好似開anytime好啲?
見好多熱門住宅區都未有anytime eg大埔沙田
不過唔知係咪加盟費會貴好多,始終世界連鎖
同埋好似自由度無247咁高,啲嘢全部都一式一樣
我認為而家乜都唔好開 暫時睇定先
相信兩三年內會有一堆gym做唔住收檔
因為部份疫情前開果批都陸續租約到期
而家好多業主仲以為香港好好景 都有股報復式加租心態
要追返疫情時失去 所以我估唔少早期分店將會面對加租問題
睇定未來情況再算 (我係偏向悲觀方面諗)
銅鑼灣1 同 銅鑼灣3 對抗 pongchan 銅鑼灣2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞