[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
已解決問題
更新左顯卡驅動同搞左setting就搞掂左
買咗acer vx275k p3
開mon速度慢到,ssd都變hdd,入game個畫面又要黑一黑,唔知個mon load緊啲咩

不過個畫面係幾靚,色水唔洗點較。就算係27吋,4k比起2k係細膩好多。同屋企部lg oled tv比,黑位detail冇咁多,但光位完勝,hdr1000唔係吹水。光暈正面睇都係有少少,可以接受。mon四周比較暗,聽講係mini led通病。文書就熄咗hdr,較暗啲,順眼嘅。

冇喇叭,冇內置電源,太厚身有機會裝唔到掛燈,有輕微散熱風扇聲,扣你50分

osd還可以,同我5-6年前個mon差唔多,冇joystick,啲制有啲硬,不過唔會成日調較,轉mode有快捷鍵,算過關。

宜家成日要係window開關hdr,同轉mode係有少少煩
睇字掂唔掂?
有人話文字過度銳化看起有顆粒感

WINDOWS HDR可以用快捷鍵alt+win+b
hdr mode 文書唔睇得,sdr + super sharpness off 幾ok。
thx bro
即係HDR強制加sharpness
hk 官網store寫佢個spec係有speaker
本身睇中左呢幾日會買 又要諗第二部
最近換咗部pc,想買個平少少Mon 2K內 24/27吋。依款大家咩評價?? 多數都係睇片 同埋最多打普通game

$2499? 係就不如買MAG274QRF-QD
色好好多
gen 8 oled係生產10-20吋俾tablet同notebook

依家見新聞先話*** lg仲係諗緊買機生產
25-26年先量產

再套係mon咪分分咪仲要等多5年先有普級既oled min用
GP27U有喇叭..基本上係同一樣野嚟
有喇叭呀,官網份manual有一part講聲

官網fake鳩人的
Optix MPG321UR-QD,呢款得唔得?
唔追HDR都OK
有全速HDMI2.1
得閒將個視窗移一移位
自己用緊ASUS VG258Q 但搬屋整花左隻mon
想問現時同價位仲有咩選擇? 抵買?
一樣最想要144hz 黎打機用
邊度買?
免費升級
之前都有人c2 wbc壞換新wbe panel
27吋 1080p 144hz
27吋 2K 170hz

大家相差$500 點都買2K係咪
淘X/京X 一千幾 平一半
顯示卡夠做當然1440p
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞