[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
係, 但當我2560 x 1440
SET 125%比例
但因為乜都放大左1.25, 網頁睇圖既話反而冇咁清 , 除非我又set縮小返80%
但當我用比例100%, 睇字細到乜又係睇死人係咪無解
如果加埋thunderobot lu27f160m呢
多一倍分區
有大廠我個人會揀大廠 ,而且價錢唔並太遠..睇佢ui排位 基本上應該都係差唔多嘅野嚟
新手一問

27吋gaming monitor有冇推介,5k樓下budget,主要用嚟打ps5
人在英國
有冇oled 抵玩推介
主要pc+ps5
睇緊LG C2 / Alienware OLED QD 34
邊度賣緊$4600🙏🏻
咁一定係C2
Ps5唔岩用21:9
利申 有C1同aw3423dw
我想問 XV275K P3同 XV282K有咩分別?
我見後者平好多
有冇咩144hz mon推介
budget 1500以下
前者有mini led 有量子點
對比度同色域秒殺後者
想問吓大家27" 4K $2000左右最好係咪 innocn c1u-d想問仲有冇其他選擇
上Price 4580 都有啦
4600 係旺電見到
新手想問下4k嘅27吋mon用嚟打ps5/pc睇戲

budget 5k樓下

做咗D research,LG 27GP95R 定 京東 ASUS PG27UQR

想問下呢兩隻邊隻會好D?
加多幾百有次世代mini led背光
Gp27u/xv275k p3
想問下咩叫貼牌
筆直around $2000求推薦
暫時用途都係macbook返工文書
但遲下打算砌部pc黎打機

人在外地,amazon 買到既就得
尋日睇Price仲喺4780😓
你最後買邊款Mon?
最近想換個4k mon 32吋 144以上hz
想問下邊隻好啲?
samsung neo g7或g8
Lg 32gq950
或者有冇其他32吋既好用?
打機 睇片 ps5 用 預4k-7k左右 唔該
啱啱買完隻GP27U返屋企 第一個感覺就係好失望..可能自己期望太高..發覺用佢畫面濛咗 色差咗 自己舊果隻CS2740拎左嚟做副mon一對比起上嚟差好遠
eizo主打色準點比
但gp27u出hdr應該贏
禁windows HDR畫面顏色會變哂有冇得搞? 想佢自動切換當佢檢測到有HDR時先著 而唔洗set死 小弟第一次用HDR MON
試下用windows hdr校正
不過最好都係睇hdr先開hdr
用快捷鍵alt+win+b
最後應該買GP27U
mini LED 始終好啲
想問下少打機,主要用黎執相同片,筆直4k下有咩選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞