[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
2 Like 3 Dislike

點解呢個網個腳架會唔同嘅?
PG27UQR黎到香港一定好貴
7-8K都唔出奇
我自己只會揀mini led次世代背光 即係GP27U or XV275K P3
有個project想搞
就係買個電視櫃入房,擺部55吋OLED
中間用張 可移動式升降檯仔 擺Mouse, keyboard
爽啦
55吋OLED好多正野

咁樣搞會唔會好怪雞鳩畫,唔識家居設計
見到台灣都係$22,900台幣,都係6k左右?
XV275K P3好似幾好咁 不過個腳架好似都幾大
有冇師兄用緊lg 32UN880-B 覺得點
依家買係咪好唔抵玩
香港買mon係貴D架
唔會買呢啲電視櫃啦
要擺到55吋都一定要訂造咁濟
有冇勇士想試平價32吋4k 60Hz OLED mon
JOLED panel

想問如剩計畫質
c2 定 XV275K P3/GP27U 較靚?
C2
間鋪唔黑代理都黑啦
千幾蚊買隻2K 165/170/180用住先,下年有2K 480Hz /4K 240Hz OLED, 到時啲2K 240Hz面板應該會平好多
OLED=秒殺所有LCD, 用過唔會返轉頭,LCD舊時代產物,除非拎嚟做嘢/要好耐用否則唔使考慮LCD
OLED 長開edge 或桌面之類會唔會有印?
有次開著個細嘅window唔記得熄mon,又唔記得較auto power off,過咗5個鐘先發現,見到啲好輕微嘅邊(灰色background先會見到)但呢啲係像素暫留嚟,過幾個鐘就冇咗,同埋你唔用嗰陣佢會自動幫你做像素清理,長期做文書嘢可以set像素清理提示個cycle做2/4個鐘,如果唔係一口氣用好多個鐘唔使特登去做像素清理
真係permanent burn要睇你點用,1日10個鐘文書唔做pixel cleaning一定會燒,正常mixed usage點都夠用2年以上,有咩事咪call保養,太不了咪買過隻
pixel cleaning都係用壽命做代價
咁即係有冇推介
我mon係27gp95r
請問點解播電影會自動開hdr🙏 搞到畫面灰晒
我setting搵又搵唔到邊度關左佢
windows果度又冇著到hdr
有冇得較到佢唔好用hdr

條片有HDR嘅話
PLAYER可能會幫你開HDR
而電腦player嘅HDR tone mapping係柒嘅
你需要掛madvr出HDR或轉返SDR

或者直接下載SDR片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞